Folytatódik a per

2013. október 14., hétfő

Visszakerül a ploiesti táblabírósághoz az úgynevezett Mikó-ügy, miután a román legfelső bíróság elhárította illetékességét a csütörtöki fellebbviteli tárgyaláson - derült ki a bíróság honlapján pénteken közzétett bejegyzésből.

Mint arról honlapunkon is beszámoltunk, első fokon a bíróság megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium református egyháznak való visszaadásáról szóló határozatot és visszaélésért börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira.

Félnek igazságosan dönteni

Miután a vádlottak, az egyház és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is fellebbezett, a másodfokú tárgyalás tavaly a ploiesti táblabíróságon kezdődött, amely azért utalta a legfelső bíróságra az ügyet, mert decemberben az egyik vádlottat, Markó Attilát parlamenti képviselővé választották.

A legfelső bíróság fél év után, az ítélethirdetés előtt vizsgálta meg illetékességét, és úgy döntött, nem rá tartozik az ügy. Markó Attila képviselővé választása ugyanis csak abban az esetben változtatja meg az illetékességet, ha ez a minősége a feltételezett bűncselekmény elkövetésének pillanatában létezett volna. A politikus szerint azonban az illetékesség vizsgálata mögött nem formai okok állnak, úgy véli, a legfelső bíróság ebben a pillanatban fél igazságosan dönteni.

Újraállamosítási kísérlet

A három éve zajló per nemzetközi visszhangot keltett. Az elsőfokú ítélet kapcsán a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel. Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.

Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik. A magyar pártok és érdekvédelmi szervezetek is egyöntetűen kiálltak a restitúciós bizottság elítélt tagjai mellett: tavaly szeptember elsején magyarok tízezrei tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön az Igazság napja elnevezésű demonstráción a Székely Mikó kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság meghurcolása ellen.

Gyenge lábakon az igazságszolgáltatás

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke korábban úgy fogalmazott, hogy a Mikó-ügy körüli huzavona folytatása megmérgezi az erdélyi magyarság lelkét. Az egyházi vezető szerint az ügy eddigi fejleményei azt jelzik, hogy Romániában nagyon gyenge lábakon áll az igazságszolgáltatás.

forrás: MTI/Kossuth Rádió

 

Kapcsolódó anyagunk: Nem született ítélet

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.