Félmillió indián tért át ortodoxnak Guatemalában

2010. június 19., szombat

altNéhány hónappal ezelőtt a „Guatemalai Ortodox-Katolikus Egyház” felvételét kérte a Konstantinápolyi Patriarchátus joghatóságába, közölték a Konstantinápolyi Patriarchátus Mexikói Metropolitájának hivatalában.

A félmillió, többségében guatemalai indián taggal rendelkező nem kanonikus szervezetnek a kanonikus Ortodox Egyházhoz való csatlakozásában nagy szerepe volt a szerb származású Andrej (Vujiszics) archimandritának. Az ún. „Guatemala Ortodox-Katolikus Egyháznak” több mint félmillió hívője van, akiknek többsége indián származású. 334 templomuk van Guatemalában és Mexikóban, amelyeket 12 pap lát el. Athenagorasz mexikói ortodox metropolita áldásával Andrej (Vujiszics) archimandrita vállalta a most már a kanonikus Egyház részét alkotó egyházszervezet számára a megfelelő, Guatemala és Latin Amerika kultúráját is ismerő papjelöltek felkészítését. Az indiánok a közeljövőben az amerikai Ortodoxia legnépesebb etnikumává válhatnak. „Én személyesen nagyon örülnék ennek” – jelentette ki nemrég Jónás metropolita, az Amerikai Ortodox Egyház elöljárója. (szimandron.hu – 2010-06-19 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.