Felelet Isten kopogtatására – ünnepi istentisztelettel kezdődött az ökumenikus imahét

2010. január 17., vasárnap

altA keresztyének optimistán látják maguk körül a világot, mert a hétköznapok nehézségei ellenére reményük van az örök életre – hangsúlyozták az egyházi vezetők vasárnap Budapesten az ökumenikus imahét kezdetén.

A Deák téri evangélikus templomban szentbeszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és igét hirdetett Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök. A liturgiában részt vettek a magyarországi egyházak vezető lelkipásztorai és a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának vezető tisztségviselői.

Erdő Péter szentbeszédében az 1Kor15,12-20 alapján a keresztyének elpusztíthatatlan optimizmusáról beszélt, akiknek hitük lehet erőforrásuk és reménységük a nehézségek közepette. "A bizonytalanság, az emberek közötti feszültség, a gyűlölet, a betegség, a háborúk, az anarchia vagy a bűnözés aggasztó jelei más fénybe kerülnek, ha a feltámadás távlatában nézzük a dolgokat" – fogalmazott a bíboros, prímás. Erdő Péter szólt arról, hogy az idei ökumenikus imahét központi témája Krisztus feltámadása, "ez az a hatalmas tény, ami miatt a kereszténység létezik, ennek a hite kapcsol össze mindannyiunkat, krisztushívőket megbonthatatlan kötelékkel".

altBogárdi Szabó István többek között arról szólt, hogy a napokban a közfigyelem Haitire összpontosul, ahol a földrengés emberek tízezreit ölte meg, és a mentők túlélők után kutatnak. Ezzel párhuzamba állította a Bibliában szereplő történetet, amelynek során a tanítványok Jézust megfeszítése után a holtak között keresték, ám a sírban nem találták, mert feltámadt. A református püspök a Lk 24,5 alapján arról beszélt, hogy "az Úr a morál halottas kertjében, erények temetkezőhelyén" keresi az embert, "aki megadja magát kis és nagy bűnöknek egyaránt". Itt "minden remény elporladt, legutóbb éppen csak egy fél nemzedék alatt" – tette hozzá. Az ökumenikus imahéthez kapcsolódóan Bogárdi Szabó István úgy fogalmazott: "az ima nyitás az Istenhez, nyitás a múlandóból az örökkévalóra, a halálból az életre", és egyúttal "felelet Isten kopogtatására is".

altAz ökumenikus imahét ünnepi nyitó istentiszteletén az apostoli hitvallást D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a MEÖT elnöke vezetésével mondta el a gyülekezet. Közbenjáró és hálaadó imádságot Fabinyi Tamás evangélikus püspök és Tarr Zoltán református zsinati tanácsos, az Úri imát Bóna Zoltán református lelkész, a MEÖT főtitkára vezette. A gyülekezetet Gáncs Péter evangélikus püspök bocsátotta el.

Az imahét idején a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért, az ország szinte minden településén és szerte a világban. Az ez évi esemény bibliai mottója: "Ti vagytok erre a tanúk."

 

A képeket készítette: Horváth- Bolla Zsuzsanna (evangelikus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.