Evangélikusok a halálbüntetésről

2015. május 05., kedd

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége elutasítja a halálbüntetést - derült ki a kérdés napirenden tartását szorgalmazó nyilatkozatokra reagáló közleményükből.

„Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban április 21-én Pécsett. Az újságírói kérdésre, egy sajtótájékoztatón elhangzott véleményt minden politikai párt kommentálta, s az Európai Parlamentet is foglalkoztatja a magyarországi vita.

A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői is megszólítva érezték magukat a miniszterelnök társadalmi vitára hívó szavai nyomán, s közleményt adtak ki a témában.

„A halálbüntetés a Magyarországi Evangélikus Egyház – hitvalláson és a keresztyén etikán alapuló – meggyőződése szerint elfogadhatatlan. Felhívjuk minden testvérünket arra, hogy közös imádsággal erősítsük a társadalom értékrendjének keresztényi megújulását, ami az élet feltétlen tiszteletével teheti biztonságosabbá világunkat!" – többek között ez áll az április 30-án kiadott közleményben, melyet a három evangélikus püspök, két egyházkerületi felügyelő, az országos felügyelő valamint a zsinati lelkészi és nem lelkészi elnöke jegyez. A déli egyházkerület felügyelője különvéleményében kifejtette: nem támogatja, hogy egyháza aktuálpolitikai játszmákban vegyen részt.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés és a halálbüntetés lehetséges visszaállításának kérdését egy éve is téma volt a politikában valamint a sajtóban, az evangelikus.hu már akkor közölt egy összeállítást a kérdéskörről, s a Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálata is kiadta maga nyilatkozatát.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.