Első nő az EVT élén

2013. november 08., péntek

Történetében először választott nőt moderátorává az EVT Központi Bizottsága.

A puszani nagygyűlés megválasztotta a Központi Bizottság tagjai közül az EVT moderátorát Dr. Agnes Aboum, korábbi afrikai elnök személyében. Aboum a kenyai anglikán egyház tagja, az Uppsala-i Egyetemen szerzett doktori címet pedagógiából. Korábban az EVT ifjúsági irodáján dolgozott, majd a Gazdaság és fenntartható társadalom munkacsoport moderátora volt. Az afrikai fejlesztési politika és békefolyamatok szakértője, a kenyai egyházak és az Egyházak Afrikai Tanácsának tanácsadója. A moderátor az elkövetkező hét évben a Központi Bizottság élén áll és a főtitkárral együtt vezeti az EVT közösségét.

A Központi Bizottságot (KB), amelynek Bölcskei Gusztáv is tagja lett, a nagygyűlés választja a jelenlévő egyházi delegáltak közül. A KB az EVT legfelsőbb vezetőtestülete két nagygyűlés között és 12-18 havonta ülésezik. A KB felelőssége, hogy a nagygyűlés által elfogadott ügyrendet megvalósítsa, a szervezet programjait felügyelje és a költségvetését elfogadja. A nagygyűlés, mint ismeretes, az elnököket is megválasztja, akik egyben valamennyien a KB tagjai is. A 120 fős Központi Bizottság tagjai közül választják meg a 25 tagot számláló Végrehajtó Bizottságot (VB), amibe az ún. tisztviselők is (az elnökök közül választott moderátor és két moderátor helyettes, illetve a főtitkár) és a program- illetve pénzügyi bizottság elnökei is beletartoznak. A VB felelősségi köre limitált; állandó feladatai közé tartozik a KB által ráruházott és sürgős feladatok mellett, az EVT programjaiban dolgozó munkatársak kinevezése, illetve a programok és a költségvetés folyamatos felügyelete. A főtitkár mindkét bizottságnak hivatalból tagja. 

Az EVT új moderátor helyettesei: Az Egyesült Methodista Egyház püspöke, Mary Ann Swenson (Amerikából) és Prof. Dr Gennadios, a Konstantinápolyi Ökumenikus Partiarchátus sassimai metropolitája.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.