Elsődleges társadalmi küldetésünk a demokrácia gyakorlása

2011. május 02., hétfő

„Nagy bátorság kell ahhoz, hogy végiggondoljuk akár csak a ’gyülekezeteiben él az egyház’ kifejezés következményeit a fennálló egyházszervezetre nézve" – állítja Ódor Balázs a Zsinati Hivatal külügyi irodavezetője.

„Nagy bátorság kell ahhoz, hogy végiggondoljuk akár csak a ’gyülekezeteiben él az egyház’ kifejezés következményeit a fennálló egyházszervezetre nézve. Az a helyzet, hogy alig van olyan református egyház, amelyik hosszú évek óta ne ezt az utat követné” – állítja Ódor Balázs, az MRE Zsinati Hivatala külügyi irodavezetője. A Református Egyházak Világközösségének európai alelnöke a nemzetközi példák megvilágításával folytatta azt a gondolatmenetet, amelyet Köntös László dunántúli főjegyző vitaindító írása kezdett meg. Ódor Balázs szerint a gyülekezeteiben élő egyház képe a közösségtől független egyházi felsőbbséget tagadja, mégsem jelent anarchiát. A demokrácia gyakorlása a református válasz erre, a sajátos felelősség vállalása minden szinten.

Mennyiben egy létező alaptétel kimondása, megfogalmazása a „gyülekezeteiben él az egyház” kifejezés vagy inkább egy programadó jelmondatról van szó?

Ez a mondat egy egyháztani, ekkleziológiai alaptétel, amely a reformátori hagyomány mellett az ökumenikus egyházi vízióban is visszaköszön az utóbbi húsz évben. Elnagyoltan azt mondhatjuk, hogy a protestáns egyházképnek mindenképp identitásformáló eleme volt az, hogy az egyház lényege, valósága a hívek, azaz a kiválasztottak tényleges közösségében ragadható meg. Ez érthető is, hiszen Rómától elszakadva az igaz egyház jegyeit nem lehetett a hierarchiához kötni.

A teljes interjút az egyszázalékos kampány honlapján olvashatják el.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.