Elnök-püspököt választott a Magyarországi Evangélikus Egyház

2010. november 26., péntek

Gáncs Pétert választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökének a péntekre, Budapestre összehívott zsinat.

Gáncs Pétert választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökének a péntekre, Budapestre összehívott zsinat. A korábbi elnök-püspök, Ittzés János közelgő nyugdíjba vonulása miatt mondott le posztjáról.

altAz evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így mostantól Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz. Gáncs Péter megbízatása két évre szól, 2012-ben tartják ugyanis az evangélikus egyházban az általános tisztújítást. Gáncs Péter megválasztását a zsinati testület 46 tagja közül 39-en támogatták; ő volt az egyedüli jelölt, miután Fabiny Tamás az északi egyházkerület püspöke két hete visszalépett a jelöltségtől. Az egyház 59 éves új elnök-püspöke 2003 óta a déli evangélikus egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottság tagja. A most megválasztott elnök-püspök ünnepi istentisztelet keretében történő ünnepélyes beiktatását délután tartják a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomában. A posztjáról most távozó Ittzés János püspök 2006. március 1-je óta töltötte be az elnök-püspöki tisztséget.

Gáncs Péter püspök nyilatkozata megválasztásával kapcsolatban

Forrás: mti/evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.