Elítélték az egyiptomi keresztyének elleni terrortámadást

2016. december 14., szerda

A parlament december 13-án 175 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal határozatot fogadott el annak érdekében, hogy a világszerte tapasztalható keresztényüldözésekre felhívja a figyelmet. 2015-ben 7100 keresztényt végeztek ki a hite miatt, nyolcvan országban üldözik a keresztényeket. 130 millió embert folyamatosan üldöznek, miközben tavaly 2400 templomot ért támadást.

Jelenleg a legsúlyosabb emberi jogi sérelem a közel-keleti és afrikai keresztényeket éri – mondta a szavazást követően Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság, az élethez, illetve az integritáshoz való jog egyaránt sérül. A politikus példaként említette a december 11-i, kairói kopt katedrális melletti kápolnában végrehajtott öngyilkos merényletet.

A határozatot ismertetve elmondta, hogy az Országgyűlés együttérzését fejezi ki az üldözöttekkel szemben, elítéli a terrorista bűncselekményeket, elismeri és üdvözli a magyar kormány részvételét a humanitárius segítségnyújtásban valamint hatékony fellépést sürget. A határozat elítéli a gyilkosságokat, a jogtalan bebörtönzést, a kínzást, a nők elrablását, a gyermekek kizsákmányolását és bántalmazását, a szexuális bántalmazást, a rabszolgaságra kényszerítést, a deportálást, a lakosság erőszakos áttelepítését, a kényszerházasságot és a vallás erőszakos megváltoztatását.

A határozat ugyanazt a három jogi kifejezést – népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűncselekmények – használja, amit az Európai Tanács februárban elfogadott határozta. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is hasonló lépéseket tett, mint Magyarország.

A kairói Szent Péter kopt keresztény székesegyház közelében advent harmadik vasárnapján végrehajtott számos emberéletet követelő robbantásos merényletet a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben ítélte el, az érintettek hozzátartozóinak Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is elítélte.

MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.