Egyre aktuálisabb

2017. október 30., hétfő

„A reformáció kezdetének 500. évfordulójára kibocsátott emlékérme üzenet, arra figyelmeztet, hogyan gazdálkodtunk huszonöt emberöltőnyi idővel, hogyan éltünk, és mit hozott az elmúlt 500 év a magyar nemzetnek" – mondta Balog Zoltán miniszter, a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke hétfőn a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a jegybank alelnökével bemutatta az ezüst emlékérmet.

Emlékérme kibocsátásával emlékezik a Magyar Nemzeti Bank a reformáció kezdetének 500. évfordulójára. A 10 ezer forint névértékű ezüst érmével és annak 2 ezer forintos színesfém változatával a reformáció jelentőségére, a kultúrában, a tudományos és gazdasági életben megmutatkozó örökségére kívánják felhívni a figyelmet. Az érme Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművész munkája. Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, de nem szolgálnak forgalmi célokat, minkét változatból 5 ezer darab készült.

A Magyar Nemzeti Bankban tartott éremkibocsátó ünnepségen Balog Zoltán úgy fogalmazott az érem szimbolikájáról, hogy a nyitott templomkapuval a hit szabadságát, a könyvvel az anyanyelvű Biblia olvasását és a nemzeti anyanyelvű istentisztelet jelentőségét ábrázolják. „Egyszerre kell szilárdnak lenni, ugyanakkor megnyitni a kaput az új előtt” – hangsúlyozta. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy azok előtt is nyitottnak kell lennünk, akik „talán még soha nem lépték át a templomok küszöbét”. Szerinte az egyházak nagy kérdése, hogy lesz-e elég vonzerejük a 21. században.

Az érem tematikájának tervezésében részt vett Tímár Ulla Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője is, aki a reformatus.hu érdeklődésére elmondta: minden apró vonásra ügyeltek, egyszerű és hatásos üzeneteket szerettek volna megfogalmazni, „hogy nemzetközi szinten is érthető legyen, és mindenkinek, aki kezébe veszi, elérje a szívét.”

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszédében arról szólt, hogy a reformáció meghirdetésével új világ jött létre, amely magában hordozza a korábbit. „A reformáció 500 éve indult el, de még most is aktuális, sőt egyre aktuálisabb (…) Szükség van a megújulásra, az egyének, az országok és Európa megújulására is. A reformáció elévülhetetlen érdeme, hogy a Szentíráshoz való visszatéréssel új dimenziók nyíltak meg az emberek előtt.”

A Magyar Nemzeti Bank korábban is bocsátott ki emlékérméket egyházi évfordulókhoz kapcsolódóan: 2005-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara jogelődjének, a Budapesti Református Teológiai Akadémia alapításának 150. évfordulójára, 2009-ben a Kálvin-emlékévek kezdetére, 2015-ben pedig a Biblia első teljes magyar nyelvű fordításának 425. évfordulójára emlékeztek a jegybankban.

 

A reformáció ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül vásárolható meg névértéken a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (Budapest, Báthory u. 7.), illetve a www.penzvero.hu oldalon.

Fekete Zsuzsa, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.