Egyházi reakció az újabb terrortámadásokra

2017. április 10., hétfő

Az Európai Egyházak Konferenciája és a Egyházak Világtanácsa is nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról svéd és oroszországi testvéreit.

Az európai egyházak ismét a kontinens egy újabb jelentős városát ért halálos támadás miatt gyászolnak. Az április 7-én Stockholmban elkövetett terrortámadásban első hírek szerint négy ember vesztette életét és további tizenöt áldozat sebesült meg akkor, amikor egy teherautó egy áruházba hajtott a város forgalmas bevásárló negyedében. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) csatlakozik azokhoz az egyházvezetőkhöz, akik Svédországban, Európában és világszerte elítélték a Stockholm békéjét megrendítő és emberek sokaságát gyászban taszító bűncselekményt.

Svéd testvéreinkkel együtt imádkozunk a halálos áldozatok családtagjaiért, barátaiért és mindazokért, akik mások segítségére siettek. Imádságban gondolunk svédországi tagegyházainkra és partnereinkre – az evangélikus Svéd Egyházra, a Svéd Egyesülő Egyházra és a Svédországi Egyházak Tanácsára. Imádkozunk azokért az európai tagegyházainkért is, akiknek gyülekezetei vannak az országban, és valamennyi keresztyén, más vallású és meggyőződésű jóakaratú emberért Svédországban.

A Svéd Vallásközi Tanács békés válaszra szólított fel: „Vallásainktól elválaszthatatlan az az erkölcsiség, amelyik kiemelt hangsúlyt fektet az őszinteségre, az igazságosságra, a másikért vállalt gondviselésre és a közjó előmozdítására. A különböző vallású emberek ugyan eltérő hitet követnek, de egyek abban, hogy a jóra törekednek.”

A Svéd Egyház érseknője, Antje Jackelén nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „sokféleképpen reagálhatunk ebben a helyzetben, legyen az rémület, félelem, düh, elkeseredettség, szomorúság, vagy nyugtalanság. De az bizonnyal közös bennünk, hogy egymás közelségét keressük, kiállunk a jó mellett és szembe szállunk a gonosszal.”

„A Balti-tenger két kiemelkedő városát, Stockholmot és Szentpétervárt ma a békés emberek ellen elkövetetett terrortámadás okozta gyász egyesíti” – nyilatkozta Heikki Huttunen, a CEC ortodox főtitkára. „Imádkozzunk azért, hogy egységes válaszunk annak az Európának a megerősítése legyen, amely közös, békés és valamennyi polgáráról gondoskodó otthonunk lehet.” Április 3-án a szentpétervári metróban robbantottak bombát, több mint tíz halálos áldozatot követelt az a terrortámadás.

„Össze kell fognunk nemcsak abban, hogy elítéljük ezeket a bűncselekményeket, hanem abban is, hogy az igazságos béke ügyét még eltökéltebben mozdítsuk elő és ne engedjük meg, hogy a szélsőséges erőszak elválasszon minket egymástól” – figyelmeztetett az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára is. Olav Fykse Tveit imádságra és együttérzésre szólította fel a keresztyéneket világszerte Svédországgal, amelyik „megannyi béketörekvés aktív támogatója világszerte, de most fővárosában érte szívét embertelen támadás”.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org; www.oikoumene.org

 

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.