Egyházi kórházakat hozna létre a KREK

2010. március 05., péntek

altEgyházi kórházakat hozna létre a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK). A kórházak a terv szerint a visszaszolgáltatott egyházi ingatlanokban működnének. Bár a megvalósítás még távoli, az ügy nap mint nap halad egy-egy lépést előre – nyilatkozta a Krónika című kolozsvári napilapnak Csűry István püspök, aki a többi egyház segítségére is számít.

 

Szülészettel, gyerekgyógyászattal, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kezelésével is foglalkoznának az orvosok az egyházi kórházhálózatban Csűry István királyhágómelléki református püspök elképzelése szerint. Kiegészítő szolgáltatásként kedvezményesen látnák el a rossz anyagi helyzetben élőket, az árvákat, illetve innen koordinálnák az egyház már működő árvaházait és idősotthonait is. A püspök szerint az egész egyházkerület területén nyílhatnának kórházak, amelyek a viszszakapott egyházi ingatlanokban működhetnének. „Nagyváradon két telkünk is van, amelyeken építkezni lehetne, de visszakaptunk egy házat a Fekete Sas-palota szomszédságában, a Kossuth utcán is. Emellett Szatmár és Szilágy megyében is vannak olyan ingatlanjaink, amelyekben kórházak működhetnének” – részletezte a lapnak az egyházi elöljáró.

Külföldi segítségre számítanak

Csűry István tervei szerint eleinte külföldről hívnának orvosokat, elismert professzorokat, mégpedig azért, hogy olyan betegeket is elláthassanak, akik akár a technikai felszereltség, akár a biztosítás hiánya miatt más romániai egészségügyi intézményekben gyógyíthatatlannak számítanak. „Sokszor fordulnak hozzánk olyan betegek, akik már mindent megpróbáltak, és senki nem tudott itthon segíteni rajtuk” – fogalmazott a püspök. Elmesélte: az egyházkerület már régóta jó kapcsolatot ápol németországi és svájci kórházakkal, orvosokkal, akik eddig is sokszor segítettek a nagybeteg egyháztagokon. Emellett a magyarországi Segítő Jobb Alapítvány is számtalanszor támogatott már anyagilag olyanokat, akik az egyházkerülethez fordultak segítségért. „Sok esetben már a betegek szállítása is veszélyes, ezért gondoltam arra, hogy helyben kellene létrehozni egy jól felszerelt kórházat” – magyarázta a püspök. A nagyváradi önkormányzattal már egyeztetett erről, emellett a román és a magyar kormány segítségét is kéri majd, tette hozzá.

Visszahozni a keresztyén lelkületet

A kórházhálózat természetesen nem csak a református híveket várja majd, ha kiépül. „Vissza kell hozni a kórházakba a keresztyéni lelkületet, ez a fő cél. A testi és lelki betegségek ugyanis sok esetben szorosan összekapcsolódnak, ezért az ellátást is így kell megoldani” – mondta Csűry István. Ehhez kapcsolódó álma a diakonisszaképzés visszaállítása. Az itt végző növendékek egyfajta imádkozó betegápolást folytatnának, hogy a beteg érezze, valaki valóban törődik vele. „Eljött az idő, hogy ne csak prédikáljuk a krisztusi parancsot, hanem teljesítsük is” – jelentette ki a püspök.

A kórházakat anyagilag a különböző helyekről remélt támogatásokon kívül egy egyházon belüli biztosítási rendszer is segíthetné, amelyhez akár a testvéregyházak tagjai is hozzájárulhatnának. „Lélekben a gazdag embert is bántja, ha szegényt lát. Azonban azon túl, hogy kisegíti egy összeggel, sokat nem tehet érte” – érvelt a püspök. Egyelőre az erdélyi magyar egyházak püspökeit arra kérte, hirdettessék meg az ötletet saját gyülekezeteikben, és amennyiben lendületet vesz a dolog, ők is csatlakozhatnak a KREK projektjéhez. „Jogos önvédelemnek érzem, hogy fellépünk az egészségünk védelmében” – összegzett az egyházi elöljáró, aki szerint a jelenlegi egészségügyi rendszer milyensége teszi jogossá a védekezést.

forrás: Krónika

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.