Ébredj bizonyságtevő lélek!

2010. október 02., szombat

Áhítattal, a Baár-Madas gimnázium diákjainak műsorával, valamint a nyolcvanöt éves Theologiai Szemle köszöntésével kezdődött meg a Reformáció Hónapja.

Áhítattal, a Baár-Madas Református Gimnázium diákjainak zenés műsorával, valamint a nyolcvanöt éves Theologiai Szemle köszöntésével kezdődött meg péntek délután a Reformáció Hónapja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának budapesti kápolnájában.

Október 31. a Reformáció Napja – néhány éve pedig az egész hónap rendezvényeivel emlékeznek a hazai protestáns egyházak arra, hogy Luther Márton 1517-ben ezen a napon szegezte ki 95 pontját a wittenbergi vártemplom kapujára. Az események az ország több pontján zajlanak majd, pénteken Budapesten, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kápolnájában, a lágymányosi campus tövében nyitották meg a Reformáció Hónapját.

Ahogyan az egész hónapnak, ennek az alkalomnak is az Ébredj bizonyságtevő lélek mondat volt a mottója. A 18. századi éneket nem egy lelkész, hanem egy laikus, Bogatzky Károly írta – emelte ki nyitó áhítatában is Dr. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök. A MEÖT elnöke rámutatott, bár ez a mondat, ilyen formában nem szerepel a Bibliában, mondanivalója mégsem idegen a Szentírástól. Az evangélikus püspök prédikációjában fontosnak tartotta hangsúlyozni a Reformáció Hónapjának mottója kapcsán az egyetemes papság protestáns hagyományát, ami szavai szerint elhalkulni látszik. „Hol vannak azok a laikus bizonyságtevők?” – tette fel a kérdést.

Az áhítat után a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjainak műsora következett. Kórusénekkel, furulyaszóval, verssel és még hárfazenével is emelték a hangulatot.

Az esemény utolsó részében a MEÖT folyóiratát, az 1925-ben alapított Theologiai Szemlét köszöntötték. Kádár Zsolt egri református esperes, a Doktorok Kollégiumának főtitkára és egyben a folyóirat szerkesztőbizottságának tagja méltatta a negyedévente megjelenő lapot.

Három református közéleti ember pedig a tudomány és a teológiai szemlélődés kapcsolatáról tartott előadást. Szászfalvi László lelkipásztor, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár többek között arról beszélt, a politikai változások közepette hogyan lehet a biztosra, az Istenhitre támaszkodni. Petrőczi Éva egyetemi docens, egykor teológiát is hallgató irodalmár a két tudomány viszonyáról, egymásra utaltságáról szólt. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, professzor mérnökként és presbiterként szólt arról, mit jelentett Kálvin János és főműve, az Institutio a természettudományok fejlődésére nézve.

Az ünnepség a MEÖT 1943-as megalapításának emléket állító tábla megkoszorúzásával ért véget.

Csepregi Botond, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.