Dunántúli központokat nyit az MRSZ

2017. július 23., vasárnap

Új raktárai és irodái épülnek 2020 tavaszáig a Magyar Református Szeretetszolgálatnak (MRSZ). Az ország nyugati felén is megvetik a lábukat: Alsóörsön és Pécsett is adománypontot hoznak létre, mivel minél több régióban szeretnének megjelenni. Azért is fejlesztenek a déli határ mentén, hogy könnyebben tudjanak adományokat szállítani a tranzitzónákhoz, ha arra lenne szükség. A részletekről Kőrösi-Gilicze Rékát, az MRSZ kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Mi a fejlesztés célja?

A program célja a szeretetszolgálat tevékenységi területének bővítése és erősítése, a hátrányos helyzetűek integrációja és reintegrációja. Hatszázötvenmillió forintot nyertünk erre kormányzati forrásból az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán, amit főként infrastrukturális fejlesztésre fordítunk. Adománypontokat, logisztikai raktárakat hozunk létre, és új eszközöket is beszerzünk majd. A tervek szerint 2020 márciusáig készülünk el mindennel.

Két új logisztikai központtal bővül a református szeretetszolgálat. Hol és milyen céllal épülnek ezek?

Két teljesen új, a mai elvárásoknak mindenben megfelelő raktár és logisztikai központ épül majd Ebesen és Gelénesen. Az akadálymentesített épületeket korszerű nyilvántartással látjuk el, ezzel segítve a gyors, folyamatos és pontos adománykezelést, és lesz külön helyünk az adományok csomagolására is. Ez a két központ a munkatársaink és a támogatottaink életét is megkönnyíti majd, gyorsabban tudjuk majd átvenni és átadni is az adományokat. Az ebesi helyszín a már meglévő debrecenit tehermentesíti majd, az ukrán–magyar határ közelében épü­lő gelénesi logisztikai központunk pedig Észak-Magyarország mellett a kárpátaljai adománykoordinációt fogja segíteni.

Hogy esett Pécsre a választás az egyik új iroda helyszíneként? Ez minden már meglévő irodától és raktártól messze esik.

Fontos számunkra, hogy a lehetőségeinkhez mérten az ország minél több régiójában megjelenjünk. Való igaz, hogy Pécsett és a környéken sem volt eddig irodánk, ezért örülünk a lehetőségnek. Hasonló újdonság, hogy Alsóörsön is lesz irodánk. A dunántúli jelenlétünk eltér a kelet-magyarországitól, a pályázat pont abban segít, hogy erősíthessük tevékenységünket, és segíthessünk más régiókban is.

Szentesen miért van szükség MRSZ-irodára?

Szükségünk van Csongrád megyei adománypontra, amely biztosítja az MRSZ jelenlétét. Ez most azért is fontos számunkra, mert a kollégáink rendszeresen járnak a röszkei tranzitzónába, és a menekültekkel foglalkozó programunk is folyamatos. Ezekhez nagy segítséget jelent, ha nem kell messzebbről szállítanunk a határra adományokat, hanem szükség esetén egy közelebbi településről tudjuk odavinni azt, amire szükség van. Az egyházmegye esperese ajánlotta a szentes-felsőpárti gyülekezetet, mert úgy látta, a gyülekezet tagjai aktívak és nyitottak a diakóniára. A szentesi ponton nemcsak tárolni fogunk, hanem ide a helyiek is hozhatnak majd adományokat – ez is fontos. 

Meseköz-busz
A program keretében két személy- és két adományszállításra alkalmas járművet is beszerezhet a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az egyik kisbuszt a tervek szerint átalakítják Meseköz-busszá, amely a hátrányos helyzetű régiókba vinne gyermekfoglalkozásokat. Az interaktív könyvklub fejlesztésre, kulturális nevelésre ad lehetőséget. – A program már működik, a busz lehetőséget ad arra, hogy minél több településre eljussunk a fejlesztő, játékos foglalkozásokkal – mondja Kőrösi-Gilicze Réka.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. július 23-i számában.

Istent keresem

2Móz 15

„Erőm és énekem az Úr, megszabadított engem” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink