Dortmund: pop-oratórium bemutató a Tízparancsolatról

2010. január 18., hétfő

         alt

A dortmundi Westfalenhalle-t szombaton és vasárnap teljesen megtöltötték az érdeklődők. A két napon 17500 néző hallgatta meg a pop-oratórium bemutatóját.

 

 

Az oratórium előadásában hatalmas kórus vett részt, 2555 énekessel, akik az egész nézőtérnek egy negyedét elfoglalták. A pop kórusmű két és fél órán át tölötte be hatalmas hangzásával a csarnokot. A producerek, Michael Kunze és Dieter Falk elképzelése az volt, s ezt meg is valósították, hogy bibliai pop-oratóriumot alkossanak hatalmas kórus közreműködésével. A "Ruhr-vidék 2010-es kulturális fővárosa" című rendezvénysorozat éves zenei programja csúcsának szánták a zeneművet. Nem volt egyszerű a betanulás, az előadás, a technika és a hatalmas közreműködő tömeg kézben tartása, de „segítséget kaptunk felülről, s a szerető Isten megsegített és így minden klappolt” – nyilatkozta a sajtónak Falk. A fiatal énekesnő és muszlim művésznő, Bahar Kizil alakította Mózes feleségét, Cippórát. Mózes szerepére többen jöttek számításba, de a végén Michael Eisenburger maradt a kiválasztott. Egy-két Istennel folytatott monológon túl a musical többnyire párbeszédes szövegekből áll. Olyan zenei élményt nyújtott a bibliai oratórium, melynek hallgatásakor fiatalok és kevésbé fiatalok abszolút módon fellelkesültek. A premiert állandó ováció kísérte. (jesus.de – 2010-01-18/19 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.