Dél-koreai református áldozata is van az egyiptomi merényletnek

2014. február 21., péntek

Testvéregyházunk, a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) moderátora levélben juttatta el nemzetközi partnereihez zsinat állásfoglalását a vasárnapi egyiptomi merénylet kapcsán, amelyben dél-koreai zarándokok, köztük egy református egyházi tag is életét vesztette.

A vasárnapi robbantásos merényletben négy dél-koreai és a busz egyiptomi sofőrje vesztette életét, tizennégyen pedig súlyosan megsebesültek. A robbantás Taba városában, kétszáz méterre az izraeli határtól történt. Az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű szélsőséges szervezet vállalta magára hétfőn az Egyiptomban egy turistabusz ellen elkövetett merényletet, ami öt halálos áldozatot szedett. A sínai-félszigeti dzsihádista csoport azzal fenyegetőzik, hogy újabb támadásokat hajt végre – írt az tragikus eset kapcsán korábban az MTI.

A hárommillió tagot számláló PCK nyilatkozatának közzétételével a béke mellett kötelezi el magát és a közel-keleti helyzet békés megoldását sürgeti. Az MRE együttérzését fejezte ki a PCK moderátorának és a budapesti Koreai Református Gyülekezet vezetőjének, Jeong Chae Hwa-nak, aki a PCK lelkésze. Egyben a legnagyobb koreai egyházzal közös imára hív minden béke iránt elkötelezett keresztyént.

2014. február 16-án ért terrorista támadás a Sínai félszigeten, az izraeli határ közelében, egy buszt, amelyen dél-koreaiak egy csoportja a Sínai hegyet és a Szent Katalin kolostort keresték meg egy békezarándoklat keretében. Az egyházi csoport egy tagja meghalt, további 14 zarándok pedig megsebesült. A PCK Isten vigasztalását és gyógyító erejét kéri a koreai és egyiptomi áldozatokra, családjaikra és közösségeikre, egyben a sérültek felgyógyulásáért és biztonságos hazatérésükért is imádkozik.

A testvéregyházakat közös imádságra, a Dél-koreai államot pedig az áldozatok hathatós támogatására hívja az állásfoglalás, majd így fogalmaz: „Megértettük, hogy a terrorista támadás az Egyiptomban és a Közel-keleten az „arab tavasz" után kialakult regionális konfliktusban gyökerezik. Ugyanakkor emberiség ellen elkövetett bűntettként határozottan elítéljük a civilek elleni fegyveres támadást, ami a Szentföldön éppen békezarándoklaton résztvevő civil turisták ellen irányult. Felhívjuk az egyiptomi kormányt és a nemzetközi közösséget, hogy alaposan vizsgálják ki az esetet és derítsék fel annak kitervelőit. Ezzel összefüggésben sürgetjük a koreai kormányt és a nemzetközi közösséget, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a közel-keleti térség konfliktusainak békés rendezéséért és ezzel előzzék meg hasonló, sajnálatos esetek megismétlődését."

A február 20-án kelt nemzetközi felhívásának Kim az áldozatokért és szeretteikért, és kiemelten is a gyülekezeti tagját elvesztő Jincheon-jungang gyülekezetért és a Közel-keletért végzett imádságra hív. Ezen túl ugyanakkor a moderátor a PCK világbéke melletti elkötelezettségéről is számot ad záró soraiban: „Mi, a béke Istenének népe, nem szűnünk meg imádkozni Egyiptom és a konfliktusban érintett minden ország békéjéért, és fáradhatatlanul folytatjuk munkánkat a világ békéjének előmozdítására".

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.