Debrecen a reformáció európai fővárosai között

2013. november 27., szerda

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) a közelgő jubileum alkalmából a reformációban meghatározó szerepet betöltő európai városokat helyezi reflektorfénybe. Köztük Debrecent, Kolozsvárt és Brassót.

A GEKE a reformáció 2017-es jubileumára az egyházújító mozgalom európai dimenzióját akarja megragadni azzal, hogy – jelen állás szerint – 31 város egyházi és önkormányzati vezetésével kezdeményez együttműködést, ösztönözve egyben a reformáció városa címet elnyert települések összefogását. Az „Europa Reformata" nevű kezdeményezés keretében az egyházi szervezet a reformáció meghatározó városaira építve hálózatot akar létrehozni, kommunikációs kampányt kíván indítani és így jeleníti meg azt a jelentős hatást, amit a reformáció nem csak az egyházra, hanem az európai társadalmi és politikai folyamatokra gyakorolt. A kezdeményezés célja az is, hogy határon átívelő együttműködések alakuljanak ki, a helyhatóságok pedig turisztikai vonzerejüket is megmutathassák.

Debrecen részvétele, amelyet a 475. évi jubileumát ünneplő, 2017-re megújuló református kollégium fog majd össze, nem új keletű. Egyházunk külügyi irodája elsők között hívta meg azt a német egyházi újságírót, aki a kommunikációs projektet vezeti és szerte Európából tudósított már a reformáció „szent helyeiről", megjelenítve nem csak a múltat, hanem a város mai egyházi és szellemi „kisugárzását. Thomas Greif több ízben útra kelt Magyarországon is, szellemi kalandjairól három írás is született a Sonntagsblatt nevű bajor egyházi hetilap hasábjain.

A reformáció történelemformáló hatása a nyugati keresztyénségben – főként az első időszakban – városokhoz kötődött, amik a sokrétű lelki, szellemi és szervezeti megújulás bölcsői és kiindulópontjai lettek szerte a kontinensen. A GEKE ezért épít a városokra a kontinens valamennyi régiójában, köztük olyanokra, amelyek az úgynevezett „előreformátori" mozgalmakhoz kötődnek. A koncepció a helyi egyházi közösségek és intézmények, valamint a városvezetés aktív együttműködésére és kreativitására épít. Egyházunk hamarosan arról is dönt, hogy Debrecen mellett más várost is „benevezzen" a programba.

Kálvinista Róma címmel jelent meg egy életszerű beszámoló Debrecen múltjáról és jelenéről, ami politikai felhangoktól sem mentes. A cél ugyanis nem a merengés az egykor szebb korszakokat megélt emlékhelyek felett, hanem a reformáció ma is ható és kérdéseket felvető „impulzusának" megjelenítése. Ugyancsak ebben a sorozatban Vizsoly is szerepet kapott „nemzeti kincsünk", a Biblia szülővárosaként. A nemzetközi reformációi kitekintés harmadik magyar helyszíneként, rendhagyó módon, Göncruszka is feltűnik, ahol „a méz hegyeket mozgat meg". Ez a cikk a „gyülekezeti kreativitást" beszéli el az európai nyilvánosság előtt, azt a küzdelmet, amit református gyülekezetek Magyarországon a nyomor és reménytelenség ellen folytatnak.

A GEKE tavalyi, Firenze-i nagygyűlésén a következő szavakkal bocsátotta útjára az Europa reformata programot: „Az evangélium lélegzethez juttat, elűzi a félelmet, új életet ajándékoz, szabaddá tesz, felnyitja szemünket arra, hogy mások szükségleteit felismerjük és kiűzi a gyászos szellemeket. Bárhol is tapasztaljuk meg ezt, a reformáció impulzusa ér el minket. A reformációt akkor méltatjuk igazán, ha az egyházak hagyják, hogy az evangélium vezesse őket."

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.