Családi társasjáték

2018. július 05., csütörtök

Elegendő-e öt nap ahhoz, hogy családi életünket új alapokra helyezzük? Hogyan léphetünk ki megszokásaink béklyóiból és reformálhatjuk meg családunkban betöltött szerepünket? Mit takar a születési sor(s)rend fogalma? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Kevin Leman amerikai pszichológus Péntekre boldog család című könyvében.

„… hogy szerettei miként viszonyulnak Önhöz, az nagyrészt azon áll, hogy Ön miként szól hozzájuk. Pusztán azáltal, hogy változtat a szavain, képes változtatni családi életükön” – indítja útjára az olvasót Kevin Leman könyve első lapjain, szó szerint a mindennapok sűrűjébe. Ugyanis a könyv gerincét alkotó fejezetek egy-egy hétköznap nevét viselik, melyeknek – hasonlóan az élethez – megvan a maguk napirendje.

A hétfő – első lépésként – a megfelelő szavak megtalálásáról szól; amit kedden a bűvös ötösfogat – az idő, a prioritások, az elfoglaltságok, a munka és az anyagiak – összehangolása, a valódi jelenlét és kötődés megalapozása követ. A szerdai nap célkitűzése a gyereknevelés újraértelmezése, a szülő-gyermek kapcsolat felülvizsgálata. Csütörtökre eljutunk a kiegyensúlyozott családi élet alapjához, vagyis a jó házasságig, amelyben férfi-női szerepeink, igényeink és szükségleteink új megvilágítást nyernek, míg az ötödik napon bebizonyosodik, hogy lehetséges-e az elsőre lehetetlennek tűnő küldetés: a péntekre boldog család.

A népszerű rádiós és televíziós személyiség a kötet második részében azokat a hétköznapi példákat, kérdéseket és visszajelzéseket gyűjtötte össze, amelyeket országjáró útjain szülők és nagyszülők intéztek hozzá. Látva a számtalan levelet és tanácsot, majd azok pozitív következményeit, valóban úgy érezhetjük, hogy teljesíthető öt nap alatt életünk legnagyobb személyes missziója: boldog hátországot teremteni szeretteinknek.

Újra megismerni a másikat

Kevin Leman egyik legfontosabb tanácsa, hogy az első lépést a szülők tegyék meg: felülemelkedve a sérelmeiken és az előítéleteiken kapcsolódjanak be gyermekeik mindennapjaiba és álmaiba, hogy egymás szemszögéből láthassák és érthessék meg a világot. Ahhoz azonban, hogy bebocsátást nyerjenek csemetéik sokszor zártnak és érthetetlennek tűnő életébe, a fiataloknak érezniük kell, hogy szüleik őszintén kíváncsiak és nyitottak az örömeikre és a problémáikra, véleményük fontos és valóban számít a felnőtteknek.

Minden ember más és más – amiben fontos szerepet játszik a kötet végén kifejtett születési sorrend – így meg kell tanulnunk, hogy gyermekeink is egyediek – javasolja a szakember. Mint írja, hasonlítgatások helyett ismerjük meg valamennyi családtagunk egyéni adottságait és értékként tekintsünk különbözőségeikre, melyekkel a családi közösség sokszínűségét gazdagítják. A könyv legfontosabb üzenete is az elfogadó, szeretetteljes otthoni légkör megteremtéséről szól: csak a szülők valódi jelenléte biztosíthatja az összetartozás érzését és a stabil, egészséges környezetet, ami az élettel teli, kiegyensúlyozott, ép lelkű felnőtté válás táptalaja. Ehhez 21. századunk legféltettebb kincsét, az időnket kell a gyermekeinkre szánni, méghozzá a minőségi együttlét formájában. A közös programok és tevékenységek fejlesztik a kicsik problémamegoldó készségét, arról nem is beszélve – ahogy a szerző fogalmaz –, hogy a gyerekekre a szülők példája, hozzáállása és tettei gyakorolják a legnagyobb a hatást.

Amikor kitör a cunami

A könyv egyik legszemléletesebb hasonlata tökéletes viharként írja le a kamaszkort, melynek alkotóelemei: a kamasz, a kortársak és a szülők. Az amerikai pszichológus azonban a vihar átvészeléséhez szükséges tanácsokkal is ellátja az olvasót, szem előtt tartva a legfontosabb alapelvet: családként egy csónakban evezünk. Kevin Leman meggyőződése, hogy a szülők feladata türelemmel átsegíteni gyermeküket a kamaszkor hurrikánjain, miközben képességeik és tehetségük felismerésében és kibontakoztatásában támogatják őket. A szerző a kiegyensúlyozott nevelés egyik alappillérének a figyelmes hallgatás képességét tartja, ami mellett a kiszámíthatóság, az elérhetőség, a következetesség és a felelősségvállalás fontosságára is rávilágít.

Kevin Leman nemzetközi hírű pszichológus, rádiós és televíziós személyiség, előadó. A New York Times bestsellerszerzője, több mint harmincöt könyv írója, amelyek közül többek között a Péntekre új gyerek, Péntekre új férj, Péntekre új én, Szexre hangolva és a Születési sor(s)rend a Harmat kiadó gondozásában magyarul is megjelent. Tagja az Amerikai Pszichológiai Társaságnak, az Amerikai Televíziós és Rádiós Előadóművészek Szövetségének, valamint az Adleriánus Pszichológusok Észak-Amerikai Egyesületének. Feleségével, Sande-vel az arizonai Tucson városában él. Öt gyermekük és két unokájuk van.

„Ha otthonunk alapja nincs rendben, bedől az egész” – állítja Kevin Leman a házasságról, a meghitt családi élet legfőbb bázisáról. A boldog házasság négy sikertényezőjének számbavétele után a csütörtöki fejezetben azt is megtudhatjuk, mire vágynak a házastársak, és mivel tehetik gördülékenyebbé a kommunikációjukat. Az utolsó előtt nap legfontosabb mondanivalója, – amit minden párkapcsolatban érdemes szem előtt tartanunk – hogy egy félig kiforrott személyiség és egy másik félig kiforrott személyiség soha nem tesz ki egy egészet. Ennek eléréséhez azonban jó kezdet, ha saját vágyaink helyett a másikat tesszük az első helyre. Kevin Leman könyvében hangsúlyozza: a családi élet egy olyan nagy csapatjáték, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe, dolga és kötelessége; olyan különleges erőtér, amiben a csapattagok együtt dolgoznak azon, hogy mindannyian nyerjenek, éppen ezért érint a legkisebb változás is mindenkit.

Hányadik vagy a sorban?

A könyv bónusz fejezete a születési sor(s)rend rejtelmeibe avat be: az ugyanis, hogy hányadik gyermekként érkeztünk meg családunkba, személyiségünket és egész életünket is alapjaiban határozza meg a szakember szerint. Mások az erősségeik és a gyengeségeik az elsőszülötteknek, a középsőknek és a legkisebbeknek is, másként kezelik a különböző élethelyzeteket és a felmerülő problémákat, amit a szülőknek is figyelembe kellene venniük a nevelési módszereikben. Az író külön szól az egykékről, és a születési sorrendet befolyásoló tényezőkről sem feledkezik el. Így már csak egyetlen kérdés maradt: mi a helyzet akkor, amikor különböző vagy éppen azonos születési sorrendű párok kötnek házasságot? Nem maradunk azonban válasz nélkül, az amerikai szerző családi bestselleréből ez is kiderül.

Szoták Orsolya

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.