Budapesten is bemutatják a „Krisztus Vándorai” című filmsorozatot

2010. március 25., csütörtök

altA Debrecen Televízió hétrészes filmsorozata az Amerikában élő református közösségeket mutatja be. Azokról az egyházközségekről, templomokról szól, amelyek az évek során még fennmaradtak és őrzik magyar református örökségüket.

Tavaly októberben mutatták be először a filmet Debrecenben. A film készítői egy hónapig forgattak a tengerentúlon. Széles Tamás és Vojtkó Ferenc ötven települést kerestek fel nyolc szövetségi államban, elsősorban a keleti parton. A Krisztus vándorai című alkotást a református egyház is támogatta. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a filmet bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy „minden olyan alkotás, amely református sorsokat, értékeket mutat be, kiemelkedően fontos a jelen és az utókor számára is.” Vojtkó Ferenc a Debrecen TV szerkesztő-riportere kiemelte: „Azt mutatjuk be, akik az idegen világban megteremtették maguknak az óhazát jelentő egyházközséget és annak templomait.”
Idén a fővárosban március 30-án, kedden a Magyar Kultúra Alapítvány Deák teremében délután három órától hallhatnak a filmsorozatról, Bölcskei Gusztávtól, Széles Tamástól és Vojtkó Ferenctől.

Részlet a filmből:

„1880. Magyarok százezrei indultak útnak az Új Világ, Amerika irányába a jobb élet, a boldogulás reményében. Nagy-Magyarország észak-keleti megyéiből szinte teljes falvak keltek útra, hogy a jövő nemzedékeinek élhetőbb, könnyebb, szebb jövőt adjanak… És alig néhány évtized alatt megépült százhúsz magyar református templom, sok-sok iskola, parókia és más alkotás. Mert ezek a kezeikben semmit nem hozó ezrek lelkükben hordozták a csodát. Vitték az ősök szent hitét, elődjeik századokon át féltve őrzött kincsét, apáik vérrel megszentelt drága örökségét.”

 

Ide kattintva elolvashatja a részletes programot!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.