Bethlen Naptár – Az amerikai magyar reformátusság életét bemutató kiadvány

2010. március 30., kedd

Megjelent a Bethlen Naptár legújabb száma, az amerikai magyar református egyházak és egyesületek közös kiadásában.

Olvashatunk többek között a Ligonier-i (Pennsylvania) több mint 1OO éve működő, jelenlegi nevén Bethlen Közöség életéről és szolgálatáról. A Közösség eredete egy 19O7-ben történt  bányarobbanással kezdődik, ami után az árván maradt gyerekek számára alapítottak egy otthont. Mára ez egy egész intézményrendszerré nőtte ki magát , amely magába foglalja az idősek otthonát, az idősek napközi otthonát, a nyugdíjas falu közösségét, a házi gondozást, az otthoni ápolási szolgálatot és a hospice szolgáltatást.
A legújabb feladat pedig a magyar örökséget, hagyományokat bemutató és ápoló Kulturális Központ kialakitása. A New Brunswick-i Magyar Örökség Múzeuma mellett ez lehet egy újabb központ, ahol a magyar egyházak és egyesületek emlékei, levéltárai, múzeális emlékei helyet kaphatnak.
A Naptárban olvashatjuk még az Amerikai Magyar Református Egyház és a Kálvin Egyházkerület gyülekezeteinek 2OO9. évről szóló beszámolóit, bőséges fénykép-illusztrációkkal.
Az amerikai magyarság életében két jelentős testvérsegítő és biztosító egyesület működik, a William Penn Assiciation és a Református Egyesület. Mindkettő hivatali és közösségi életébe betekintést nyerhetünk a riportok alapján.
Az irodalmi részben pedig több, egyaránt amerikai és magyar érdeklődésre számot tartó írást olvashatunk, amlyek szerzői fontosnak tartják az „óhazai” és az amerikai reformátusok közötti rendszeres, folyamatos és közösségépitő kapcsolatok elősegítését, munkálását.
Sok év után újra megtalálhatóak a Naptárban az amerikai és kanadai magyar lelkészek és gyülekezetek címei mellett a diaspórában élő és szolgáló magyar lelkipásztorok elérhetőségei is.
"Illesse köszönet a Naptár gondos szerkesztőjét, Nitsch Gáborné Tisza Ilonát  és a felelős kiadót, Nt. Bertalan Imrét, hogy ismét kezünkbe vehettük az amerikai magyar reformátusságunk életét több szempontból bemutató kiadványt.”   

Dr. Kocsis Attila
lelkipásztor/esperes
Perth Amboy, USA

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.