Beneš-dekrétumok: Révkomáromban tábla őrzi a meghurcoltak emlékét

2016. szeptember 26., hétfő

„Boldogok az irgalmasok, mert ők majd irgalomra találnak. A beneši törvények miatt meghurcolt komáromi magyarság emlékezetére állíttatta a Kecskés László Társaság és Komárom városa 2016-ban" – hirdeti az az emléktábla, amelyet szeptember 24-én ökumenikus istentisztelet keretén belül lepleztek le a Szent András templomban.

Az istentiszteleten Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztény Egyház püspöke és tiszteletbeli kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynök, észak-komáromi esperes-plébános szolgált.

Fazekas László a közös emlékezés fontosságán túl hangsúlyozta: nem lehet büntetés nélkül vétkezni, népet tönkretenni, országot feldarabolni, emberek tízezreit földönfutókká tenni büntetlenül. „Reménységgel tölthet el bennünket az, hogy tovább forog a történelem kereke: egyszer lenn, másszor fenn. Erősödjünk a szeretetben, békességben éljünk!" – fogalmazott. Kiss Róbert a kitelepítéseket átélők emlékező soraiból is idézett. Megjegyezte: rengeteg családot érintett a magyarok kitelepítése, köztük az övét is. „Túl lehet lépni ezeken a tragédiákon. Sőt, túl is kell lépnünk azokon! Bár az ember szívében ott van a fájdalom, de helyet kell adni a megbocsátásnak is, s akkor Isten kezébe tudjuk helyezni a keserűségünket. Meg kell találni a szeretet jegyében a megbocsátás és a kiengesztelődés útját-módját!" – hangoztatta. Ugyanakkor kiemelte a megbékélést eredményező párbeszéd jelentőségét.

Az istentisztelet után következett az új emléktábla ökumenikus megáldása – Kiss Róberten és Fazekas Lászlón kívül – mások mellett Máté László dél-komáromi református esperes és Nagy Attila Ákos szőnyi református lelkész részvételével.

A táblaállítás kezdeményezője, a Kecskés László Társaság Komáromot a kitelepítés emlékvárosának tekintve gyűjti és kiadványokban jelenteti meg a szülőföldjükről elhurcoltak visszaemlékezéseit, a közülük még élők és leszármazottaik számára pedig rendszeresen találkozókat szervez. A társaság 2004-ben a dél-komáromi Monostori-erődben emlékhelyet alakított ki, kezdeményezése nyomán szavazta meg a Magyar Országgyűlés 2012. december 3-án, hogy április 12. legyen a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja, mivel 1946-ban aznap kezdődött a magyar lakosság Felvidékről való elhurcolása.

forrás: hirek.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.