Belgrádban megemlékeztek a koszovói pogromok 6. évfordulójáról

2010. március 20., szombat

altIrinej szerb patriarcha a belgrádi székesegyházban Szent Liturgiát és Halotti Emlékszertartást tartott a koszovói és metohijai szerbek és szerb szentélyek elleni pogromok (2004. március 17) 6. évfordulóján.

Irinej patriarcha beszédében elmondta, hogy a márciusi pogromok a koszovói és metohijai szerbek súlyos, talán az elmúlt idők legsúlyosabb szenvedéseinek napjai voltak. „Mi soha nem tagadjuk meg Koszovót, és imádkozunk az Úrhoz minden azon a napon ártatlanul szenvedettért. Reméljük, hogy az ő szent ereklyéiknek köszönhetően megőrizzük Koszovót, amely mindig a miénk volt” – mondta a patriarcha. Őszentsége emlékezetett az e vidéken élő szerbség évszázados szenvedéseire, a szentélyek és sírok történetére, amelyek tanúskodnak és amelyekről nem lehet lemondani. „A szentélyeket lerombolták, de eljön majd az idő, amikor újjáépítjük azokat” – jelentette ki a patriarcha a Halotti Emlékszertartás elején. Koszovóban és Metohijában 2004. március 17–18-án országos szerbellenes pogrom tört ki. A pogrom 48 órán át tombolt. 19 ártatlan szerb ember veszítette életét. Ezen a két napon 35 szerb templomot és monostort gyújtottak fel és romboltak le az albánok. Azóta március 17-én a Szerb Ortodox Egyház templomaiban szerte a világon megemlékeznek a koszovóiak szenvedéseiről. (info.spc.rs - szimandron.hu – 2010-03-20- dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.