Azonnali segítség

2014. május 19., hétfő

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Hernád mentén, a Bükk Mentőcsoport egyházi önkéntesekkel összefogva a gátak megerősítésén dolgoznak.

Ugyan vasárnap délután Belegrádnál még nem tetőzött a Hernád, a Bükk Mentőcsoport képzett szakemberei egyházi önkéntesekkel összefogva azon dolgoztak, hogy megállítsanak egy esetleges áradást. Egész nap homokzsákokat töltöttek és pakoltak a település határában, a munkát a Sárospataki Teológia delegációja segítette.

Harmadfokú készültség van a Hernád mentén, a folyó vasárnap hajnalban Hidasnémetinél 374 centiméteren tetőzött. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőre megerősítették a védvonalakat az érintett folyószakaszokon. Három helyszínen – Aszalónál, Gesztelynél és Belegrádnál – már 411 köbméternyi homokot használtak fel, és több mint 21 650 homokzsákot építettek be a gátakon csaknem 6 kilométer hosszan. Azt, hogy Belegrádnál mikor, és hány méteren tetőzik a víz, vasárnap még nem lehetett pontosan tudni.

Az önkéntesek biztonsági okokból egész nap a töltések megerősítésén dolgoztak. Gere Gábor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület katasztrófavédelmi koordinátora az egyházkerület önkénteseit irányította. Az egyházkerület és a katasztrófavédelem közötti megállapodás értelmében húsz önkéntes, egyházi személy dolgozott a gáton, köztük a Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói, az intézmény rektora és vezető lelkipásztora. A település határában az út mellett töltötték a zsákokat, onnan vitték a gátra kisteherautóval.

Gere Gábor a helyszínen elmondta: időben megkezdett előkészületek folytak Belegrádon. A sárospataki hallgatók mozgósítására pedig azért volt szükség, mert az eredeti csapat több fiatalja az érettségi miatt nem tudott részt venni a munkában.

Enghy Sándor – aki maga is részt vett a homokzsákok töltésében, pakolásában – arról számolt be, hogy azonnal reagáltak a felkérésre, és mozgósították a teológia hallgatóit. Reggel hét órára érkeztek a helyszínre, a regisztrálás, az eligazítás és a munkavédelmi felkészítés után kezdődhetett a munka, mely csaknem 12 órán át tartott. – Ahol szükség van ránk, igyekszünk ott lenni és valódi problémákat megoldani. Nem íróasztal mellett teológizálni – emelte ki a felsőoktatási intézmény rektora.

Legfrissebb információnk szerint a Hernád vízszintje másfél méterrel az eddig mért legmagasabb szint alatt marad, a tetőzést holnap délre várják.

Kojsza Péter, forrás: tirek.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.