Az új református világcsalád bölcsője

2010. június 13., vasárnap

altBemutatjuk az esemény helyszínét, a Calvin College-ot, azaz a Kálvin Kollégiumot.

altJúnius 18–27. között az amerikai Michigan Állam Grand Rapids városa ad helyet az új református világcsalád, a Református Egyházak Világközössége megalakulásának. Ebből az alkalomból bemutatjuk az esemény helyszínét, a neves Calvin College-ot, azaz Kálvin Kollégiumot.

A híres Kálvin Kollégiumot 1876-ban a korábban szép számban Amerikába kivándorolt holland reformátusok alapították azzal a céllal, hogy a Keresztyén Református Egyház (Christian Reformed Church) nevelési-oktatási központja legyen, amelyik gondoskodik az új világban is a a protestantizmus református hagyományainak az ápolásáról. A College mottója: „Szívemet áldozom oda Neked, Uram, azonnal és odaadással.” Jelenleg közel 4 100 hallgatója van. De hogyan is jött létre ez a nemcsak Amerika-szerte ismert és kiválónak tartott, a világ minden részéről látogatott Kollégium?

Az Észak-Amerikai Református Keresztyén Egyház alapította 1876. augusztus 4-én Kálvin Kollégium és Teológiai Szeminárium néven az egyházi szolgálattévők, lelkészek képzésének a biztosítására. Az első évben hét beiratkozott hallgatója volt. A bölcsészeti tudományokat hallgatóknak négy év volt a tanulmányi idő, a teológiai hallgatóknak plusz két év. 1901-ben a Kollégiumnak már volt női hallgatója. Az irodalmi és a bölcsészeti részleg 1906-ban önállósult, a következő évtől a hallgatóknak már volt saját újságjuk. 1920-ban a filozófia is része lett az egyetemi képzésnek, ahogyan azt a holland református teológus és államférfi, Abraham Kuyper az amszterdami egyetemen bevezette. 1928-ban alapították meg a méltán híres könyvtárat, mely a Hekman nevet kapta nagylelkű adakozójáról. Eredetileg 3 500 kötettel indult, mai állománya meghaladja az 1,8 milliót. Legerősebb részlegei: a teológia, a vallások, az amerikai irodalom, a brit irodalom, és a filozófia. 1956-ban a Református Keresztyén Egyház 2,9 millió dolláros támogatásával tovább fejlődött a Calvin College. Jelenleg területe 1,6 négyzetkilométer. Ma a klasszikus szakok (bölcsészet, teológia) mellett lehet kommunikációt, politikai tudományokat is tanulni. 2005-ben George W. Bush elnök is tartott ünnepi beszédet a Kollégiumban, amikor is rámutatott: „Isten nem republikánus… nem is demokrata…” – s ez a nyitottság újabb diáktömegeket vonzott a Calvin College-be.

alt2008-ban a Capella of Calvin College (a Kollégium ének- és zenekara) koncertjeivel és kóruséneklésével a franciaországi Tours fesztiválról a díjak kétharmadát elhozta. A zenei vezető Joel Navarro professzor volt. 115 tagozata van ma, nagyon népszerűek a kereskedelmi, üzleti, mérnöki és ápolói karok. Az egyetem missziói alapiratában ez is olvasható: „Tanulmányaink révén szeretnénk hozzájárulni a megújuláshoz az akadémián, az egyházban és a társadalomban. Elkötelezzük magunkat Jézus Krisztus melletti hűségre, s felajánljuk áldozatként szívünket és életünket arra, hogy Isten munkáját végezzük az Általa teremtett világban.” Amikor a hallgatók beiratkoznak a College-be, tanulmányaik megkezdése előtt héthetes előkészítő kurzuson vesznek részt. Sok más egyetemmel is ápolnak szorosabb kapcsolatot, így Angliában, Hollandiában, Spanyolországban, Ghánában és Kínában is, ahonnan jönnek vendégprofesszorok, diákok, s ahová ők is küldenek előadókat. A 80-as években épült kollégiumi kápolnában naponta vannak szolgálatok, az 1000 szék hét elején és végén mindig foglalt. Helyileg a kápolna az egyetemi campus legmagasabb pontján helyezkedik el. A diákoknak több, mint negyvenféle szervezete, klubja, fóruma működik az egyetemen. A hallgatóknak 54%-a nő, 46%-a férfi. Kilenc százalékuk külföldi. A Calvin College jeles eseményei közé tartozik például a Hit és az Írás Fesztiválja, vagy a Hit és a Zene Fesztiválja.

A calvin.edu alapján Dr. Békefy Lajos

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.