Az orosz evangélikusok támogatják Krím bekebelezését

2014. március 20., csütörtök

A 2006-ban alapított „Augsburgi Hitvallású Evangéliumi-Lutheránus Egyház" (ELKAB) üdvözöli az ukrán félsziget, a Krím felvételét az Oroszországi Föderációba. AZ ELKAB a három evangélikus egyház egyike Oroszországban.

„Jó reggelt Krím, ma hazatérsz!" – írta az ELKAB zsinatának elnöke, Vladimir Pudov az egyház honlapján közzétett nyilatkozatában. Hivatalos adatok szerint március 16-án a szavazópolgárok 97%-a döntött a Krím félsziget Oroszországhoz történő csatlakozásáról. Az egyházvezető szerint a helyi polgárokat ért fenyegetések ismeretében helyes döntés volt Krím elszakadása Ukrajnától. Ukrajna „területi integritása" nem lehet érv, ha az az emberek „szenvedését és halálát" okozza, jelentette ki Pudov.

Az ELKAB nem tagja a Lutheránus Világszövetségnek. Saját adatai alapján országszerte negyven gyülekezete van. A másik, lényegesen nagyobb, német eredetű helyi evangélikus egyház, az „Oroszországi és más országbeli Evangéliumi-Lutheránus Egyház" (ELKRAS) nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az ELKAB nem tartozik a történelmi evangélikus közösséghez Oroszországban.

Külügyi Iroda

Forrás: www.protestantnews.eu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.