Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének istentisztelete

2014. augusztus 01., péntek

Megemlékezés az első világháború kezdetéről.

„Hogy lábunkat a békesség útjára igazítsa" – az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) istentisztelete lesz augusztus 3-án. 


Európa számos országából gyűlnek össze keresztyének püspökeikkel és egyházi vezetőikkel augusztus 3-án istentiszteletre, hogy megemlékezzenek az első világháború kezdetéről. Az istentisztelet Gunsbachban, a franciaországi Elzászban kerül megrendezésre. Gunsbach, Colmar közelében fekszik Münstertalban, közvetlen közelében a Lingekopf-i és Hartmannsweilerkopf-i nagy csatamezőknek. Ebben a faluban szolgált lelkészként Albert Schweitzer édesapja is, Schweizer is ott nőtt fel, és mindvégig szoros kapcsolatban maradt ezzel a helységgel, ahol gyermekkorát és fiatalságát töltötte. Ma Gunsbach-ban található a Nemzetközi Albert Schweitzer Alapítvány székhelye, amely szorosan kapcsolódik a Schweiter család békét hirdetéséhez és a német-francia megbékéléshez.

Az istentisztelet során, egy nemzetközi ifjúsági tábor résztvevői kapnak szerepet, akik két héten keresztül intenzíven fognak foglalkozni az első világháború különböző nemzeti megemlékező szokásaival, és helyet kap majd Európa fiataljainak béke-üzenete is.

Az istentiszteletet a GEKE elnökségi tagja, Dr. Friedrich Weber püspök vezeti majd, az igehirdetés szolgálatát az Elzászi Egyház református egyházelnöke, Christian Krieger lelkész végzi majd. Az alkalom további részében szolgálatot vállal Renke Brahms, az EKD békeügyi felelőse és a Brémai egyházi vezető, és az új tábori püspök, Dr. Sigurd Rink.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.