Az egyházak is kritizálták a Janukovics-kormányt

2014. február 25., kedd

Az ukrán egyházak határozottan elítélték a védelmi erők erőszakos fellépését Kijevben a kormány ellenfeleivel szemben. Filaret, a kijevi ortodox pátriárka kijelentette: a fő felelősség Janukovics egykori államfőt terheli.

A kijevi ortodox pátriárka, Filaret hangsúlyozta, hogy Isten pontosan tudja, ki adta ki a „bűnös parancsokat": „Isten meg fogja büntetni a gonoszt, és senki sem kerülheti el a büntetést." Az egyházfő az erőszak azonnali megállítását követelte még akkor, amikor Viktor Janukovics államelnök volt, és felhívta az ellenzéki vezetők figyelmét arra, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz és törekedjenek „egy pozitív eredmény" meghozására. Továbbá elhangzott, hogy a kialakult helyzet tekintetében Janukovicsot terheli a legfőbb felelősség.

A kijevi görög-katolikus főérsek, Szvjatoszlav Sevcsuk a múlt héten úgy rendelkezett, hogy a „testvérgyilkosságok veszélye" miatt kongassák meg az összes templomharangot. „Isten nevében elítélem az erőszakot, az emberi jogok és a népek akaratának figyelmen kívül hagyását", jelentette ki az ukrán egyház Rómával szövetséges feje egy írásos nyilatkozatában. Szintén elhangzott, hogy a hatalmon lévők teljes felelősséggel tartoznak azért, ami az országban történik.

Templomok a forradalomban

A súlyos összecsapások során több templom is a kórházként funkcionált. Orvosok gondoskodtak a súlyos sérültekről, akiket az ortodox Mihály-templomban meg is operálták. A főváros görög-katolikus katedrálisát is katonai kórházzá alakították át. Ugyanakkor a Majdan téren nemrégiben egy görög-katolikusok által alapított kápolnát dúltak fel. A Berkut nevű rendőrségi különleges alakulat fel is gyújtotta az épületet, melyben az ortodox és a római-katolikus papság naponta többször is tartott istentiszteletet.

Külügyi Iroda
Forrás: Protestantnews
Fordította: Jónás Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.