Az égő csipkebokortól az istenképű ifjúságig

2014. május 13., kedd

Mezőtúr, Szeged, Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely után Miskolcra érkezett a „Vagyok, aki vagyok" című kiállítás. Az interaktív, önismereti tárlatot a Miskolci Egyetem díszaulájában nyitották meg a történelmi egyházak képviselői, a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség munkatársai és az ötletgazdák jelenlétében, május 6-án.

Csomós József tiszáninneni református püspök emlékeztetett, hogy a kiállítás Debrecenben született, útjára a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón indult, azóta pedig több településre is eljutott. Mint mondta, a tárlat címét sokan a Biblia egyik legtalányosabb mondatának tartják, amely az égő csipkebokor történetéhez fűződik. „Lehetne a tárlat alcíme az, hogy az égő csipkebokortól az istenképű ifjúságig. Azt hiszem, ez az identitás, melynek megtalálásában segíthet a tárlat."

Az önismereti kiállítás Debrecenből indult

Horváth Zita, az egyetem rektorhelyettese szerint a művészet meghatározó szerepet játszik az ember lelki, szellemi fejlődésében. – A mai világban szinte mindennek az a fokmérője, hogy mi, mennyi GDP-t termel. Lehet, hogy a művészet közvetlenül nem termel GDP-t, de a társadalom értékét, szellemi és kulturális színvonalát alapvetően meghatározza. Horváth Zita elmondta azt is, hogy nem csak magyarok, de európaiak és keresztények vagyunk, e három identitás pedig békében megfér egymás mellett.

Az önismeret az egyik legnagyobb művészet – mondta Buday Barnabás evangélikus esperes bízva abban, hogy a tárlat látogatói jobban megismerik saját magukat, ezáltal közelebb kerülnek a forráshoz, Istenhez. Orosz Atanáz görög katolikus exarcha hangsúlyozta, a „Vagyok, aki vagyok" kijelentés több mint emberi megnyilatkozás. Az identitásról szólva – idézve József Attila sorait – pedig kiemelte, sokat kell tennünk azért, hogy „másban meglelt önmagunkat jobban megismerhessük."

Most épp Miskolcon látható

Az önismereti kiállítás egy különleges utazás, melyen a látogatók humoros, provokatív, elgondolkodtató képeken, szövegeken, játékos feladatokon keresztül közelebb kerülhetnek önmagukhoz. – Nem igazi kiállítás, mert nem csak nézni kell, hanem meg is mozdulni. Válaszolni, reagálni arra, amit látunk, hallunk, érzünk, ami eszünkbe jut – mondta Arany Barbara, az egyik ötletgazda.

A tárlat kilenc alapvető témát jár körül, foglalkozik a gyökerekkel, a többszörös-, digitális-, nemi- és csoportidentitással, az énképpel, a nemi szerepekkel, az identitás határaival és fejlődésével, valamint a tökéletességgel, tökéletlenséggel. Az ötletgazdák hangsúlyozták, nem tudnak, és nem is akarnak válaszokat adni a kérdésekre, céljuk, hogy elgondolkodtassák a fiatalokat.

A kiállítás május 16-ig ingyenesen látogatható a Miskolci Egyetem díszaulájában.

Kojsza Péter

Forrás, további képek: tirek.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.