Adományokból tatarozzák a nagyváradi református gimnáziumot – 650 ezer forint gyűlt össze a gimnázium javára rendezett jótékonysági bálon

2010. február 16., kedd

altCsaknem tízezer lej, azaz több mint 650 ezer forint adomány gyűlt össze a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium javára rendezett jótékonysági bálon. Nagyvárad egykori legimpozánsabb leánygimnáziumának felújításáért esztendők óta rendez gyűjtéseket a Királyhágómelléki Református Egyházkerület.

 

Salétromos termek, levert vakolat, beázott mennyezet. Így kapta vissza államosított ingatlanát, a Lórántffy Zsuzsanna Gimnáziumot 2002-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület.

A legfontosabb, a tetőcsere, a külső tatarozás és az alagsor rendbetétele részben elmaradt, ott nagyon szép termek vannak, és teljesen használhatatlanok, mert nem lehet bennük sem oktatni, semmit semmi más tevékenységet végezni – véli Szabó Zsuzsanna, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója.

Az épület teljes felújítását pénzhiány miatt nyolc év alatt sem tudták befejezni. 85 millió forintból az osztálytermeket, a dísztermet és a fűtésrendszert újították fel, de sok helyiség máig használhatatlan.

A diákok palotást táncoltak a jótékonysági Zsuzsanna-bálon, melynek bevételét az iskolaépület felújítására szánják.

„Felekezeti iskoláink nélkül nem teljes az erdélyi magyar oktatás, ezért jöttünk el feleségemmel, ezért tartjuk fontosnak nagyváradiként, erdélyiként, hogy támogassuk a felekezeti iskolákat” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt adományozó.

Csűry István püspök I. Rákóczi György feleségének példamutatására hívta fel a figyelmet. Lorántffy Zsuzsanna nagylelkű adományozó és iskolalapító volt Erdélyben.

forrás: DunaTV

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.