A zenével is lehet szolgálni

2013. január 04., péntek

Énekes hétvégét és kórusvezetési kurzust tart 2013. február 1. és 3. között Szabó Szabolcs, a Komlói Pedagógus Kamarakórus, a Gagliarda Kamarakórus és a Pécsi Leöwey Klára Női Kar karnagya, valamint a Baranyai Református Egyházmegye gondnoka a Károli Gáspár Református Egyetemen. A kurzusra egyházi és világi énekkarok karnagyait, karvezetést tanulókat, kórustagokat, énekelni szeretőket és más érdeklődőket várnak. A jelentkező karnagyok lehetőséget kapnak az alkalmi kórus vezénylésére is.

„...tapasztalatból tudjuk, hogy a zenének valami titkos és szinte hihetetlen ereje van a szíveket megmozdítani,..., mondta Kálvin János.  Ez a gondolat indította és táplálja ma is dr. Szabó Szabolcsot, a Pécs-Belvárosi Gyülekezet és a Baranyai Egyházmegye gondnokát, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium volt énektanárát és számos énekkar karnagyát egyházi, tanári és karnagyi tevékenységének fáradhatatlan végzésében.

Szabó Szabolcs lelkészgyermekként nőtt fel Szabadegyházán, majd Pákozdon. Utóbbi helyen – a fűtés és kántor nélküli templomban – már gyakran kísérte az öreg harmóniumon a gyülekezet énekét. Ma a Pécs-Belvárosi Református Gyülekezet presbitereként és gondnokaként vasárnap mindhárom istentisztelet kezdete előtt az ő vezetésével énekel a gyülekezet a táblára kiírt énekrend szerint. 19 éves korában szervezett a pákozdi fiatalokból először énekkart, mellyel a falu ünnepein és környékbeli településeken énekeltek.

Az évtizedek alatt hét diákkórust hívott életre és vezetett három iskolában. Diákkórusai mindig „Arany oklevél" minősítést kaptak, illetve többször elnyerték az Év Kórusa címet. „Legidősebb" felnőtt énekkarát 34 éve, a legfiatalabbat két és fél esztendeje alapította. Tv- és rádiószereplések, CD-lemezek, külföldi utak, verseny - eredmények és fesztiváldíjak fűződnek nevéhez. Több mint négy évtized tapasztalatát szeretné megosztani mindazokkal, akik elfogadják meghívását, és február1. és 3. között részt vesznek az általa tartott, kórusvezetési kurzussal kiegészített énekes hétvégén.

A rendezvénynek – melyre kórusénekeseket, aktív vagy passzív részvételre vállalkozó karvezetőket, fiatalokat és idősebb fiatalokat egyaránt várnak – a budapesti Teológia (KRE Hittudományi Kar) Ráday utcai épülete ad otthont. Az énekes hétvége programjában gyülekezeti énekek, népdalok, egyházi és világi kórusművek egyaránt szerepelnek. Az énekkari próbákat beszélgetés, fórum, lapról éneklési gyakorlatok egészítik ki. Szombat este táncház várja a résztvevőket, akik vasárnap délben istentiszteleten is szolgálnak.

Bódiss Tamás

További az egyhazzene.reformatus.hu oldalon olvashatók.

Jelenetkezési lap a kapcsolódó letöltéseknél található 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.