A Zenei Fesztivál pénteki eseményei

2012. május 18., péntek

Péntek délutántól vasárnap estig koncertek, kirakodóvásár és más programok várnak mindenkit a Ráday utcában és környékén. Szerkesztőségünk erre a három napra kiköltözik a helyszínre. Folyamatosan frissülő cikkünkben követhetik a Református Zenei Fesztivál eseményeit.

01:03 Kizenéltük, kiénekeltük, kiettük, kinevettük és kitáncoltuk magunkat. Mára ennyi volt a református egységnapi ünnep, a zenei fesztivál, folytatás szombat délelőtt, újra a Ráday utcában.

00:39 Aki nem táncol, az beszélget. A Lónyayban elszállásolt középiskolások láthatóan jól érzik magukat, nem álmosak még. Éneket is tanulnak a tánchoz. Mi már fáradunk.

00:08 Ropják a reformátusok! Nem vallott szégyent a református fiatalság, nem igazán kellett tanítani a moldvai táncokra. Most épp a kecskést járják nagyon sokan.

23:36 Kaval és dob hangjai hívogatják a táncolni vágyókat a Lónyay iskola udvarába. Mi is ropni fogjuk!

22:37 Lélegzetvisszafojtva hallgatja a magyar zene különböző koraiból szóló énekeket a több száz fős gyülekezet. Csemballó és furulyaszó kíséri a Sebestyén Márta és Andrejszki Judit énekét. Évszázadok Istendícsérete járja át a templom ódon falait.


22:26 Az ének felkavaró erejéről, Isten jobbjáról beszél Ászáf zsoltára alapján (Zsolt 77.) Szabó István dunamelléki püspök, a Kálvin téri zenés áhítaton.

21:58 Megrendítő erővel száll a kolozsvári líceum kórusának ajkáról a Zsoltáros ének című kórusmű.

21:36 Már félig tele a Kálvin téri templom, pedig még csak most érkezik az elmúlt évtized leghosszabb menete.

21:23 Vacsorához szól a fáklyásmenet. "Isten szívén megpihenve, forrjon szívünk egybe hát..." – éneklik, már az éttermek teraszai mellett. A legtöbb kerthelyiségben mosolyogva fogadják a menetet – a meccsközvetítés szünetében. Persze, vannak méltatlankodó hangok is: "Miért itt kell felvonulni?" Az egyik teraszon fiatal lány énekli a 25. zsoltárt.

Most haladt el a Ráday utca 28. előtt a menet, mi is láttuk az ablakból

21:14 Tudósítónk jelenti: A fáklya 300 forint, a sör háromszázötven. Egy résztvevő szerint el kell dönteni, ki mire költ. Egy másik szerint megirigyeltük a körmenetet. Jó a hangulat, óriási a tömeg. Lelkes nénik programokat osztogatnak a sörözőkben. Mindenki érdeklődik, mi a fenét csinálunk?

21:09 A mai a rézfúvósok napja: a Cantores Ecclesiae vezetésével elindult a 134. zsoltárt éneklő fáklyásmenet a Ráday utcán. 

21:04 Felülről megannyi világító pöttynek látszik a Bakáts tér. Zárulnak a kinti programok.

20:28 Nincs szabad ülőhely a Szalonna és bandája koncertjén. A zenekar pattogós zenéje táncházak emlékét idézi. A cimbalom és a tangóharmonika még azoknak is erőt ad, akik kifáradtak a nap végére. A fáklyás menethez pedig még kell a szufla.

19:26 "Laci vagyok, lelkész" – Szabi, azaz Szontágh Szabolcs, református lelkész "dumája" verbális mémmé vált. Zajlik a lelkész stand-up. A lelkészek most Isten humoráról tesznek bizonyságot a teológia kertjében. Hol a lelkészek, hol a Szövetség zenekar ad elő. Poén- és dalhegyek.

19:24 Galamb a református templom tornyán, Bibliába mélyedő fiatal, szívet formázó fiatalok – épül a ZEFIR fotókiállítása a Teológia második emeletén. A fényképeikkel fiatalok és idősek is pályázhattak, holnap négykor lesz az eredményhirdetés.

19:02 Berecz András után a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa lép fel a Ráday utcai egyházkerületi székházban. Még mindig telt ház. Csaknem félszáz fiatal énekli a hitet, vallásosságot kifejező dalokat. 

18:56 Celebspotting: Závada Pál író a Bakáts téren figyeli az eseményeket. A Jadviga párnája szerzője a színpad közelében táborozott le rövid időre.

18:32 Gasztróban is hozza a különlegeset a fesztivál, italok terén a bodzás  barnasörrel. A Bakáts téri színpad előtt egy ecseri házisörfőzde árulja a portékáját és a folyékony kenyérben igencsak tájékozott riporternek is tudtak kellemes meglepetéssel szolgálni.

18:21 Az újpesti refis ifisek együttese, a Szövetség szól az udvaron, készülnek az első próbakávék, szállingóznak az ificsoportok a Befogadóba.

18:05 Berecz András csurig megtöltötte a dunamelléki egyházkerületi dísztermet. Viccek, példázatok, anekdoták. Nagy röhögések, meghatódások... "Még a kislányom is szereti" – mondja Bereczről egy anyuka, aki magával hozta kisiskolás gyerekét.

18:03 Még mindig nyomozunk a terítőkiállítás után. A teológián állítólag lesz, de hogy mikor, hol? Nem tudni. Gyanús...

17:49 Tudósítónk jelenti: Kálvin szobra derűsen hallgatja, ahogy a Szövetség hangol az esti koncertre a Befogadóban. Kálvin bögre és Kálvin hűtőmágnes kapható a teológia recepcióján.

A fesztivál főszervezője, Böszörményi Gergely, Bácskai János ferencvárosi polgármester és Jákob János tábori püspök

17:49 Nyomozás az Úrasztalaterítő-tárlat után. A program szerint a Lónyay utcai iskola épületében, de hűlt helye. Lehet, hogy ellopták az értékes kollekciót? Ki kell deríteni, mi történt!

17:47 Jégbuborék pagodák, bükkspirál, pókterpesz, nyírfa absztrakció, valahol a galaxisban – Ribényi Csaba Alfonz természetfotói a Lónyayban.

17:09 Készül a Befogadó. A Kálvin-szobor háta mögött, a Teológia Ráday utcai kertjében lelkes fiatalok pakolják a székeket, asztalokat. Bárpult is van, készül az SDG Befogadó Tea- és Kávéháza. >> Bővebben a fesztivál ifjúsági rendezvényéről szóló cikkünkben

17:03 Tudósítónk jelenti: Egy indiai apáca böngészi az ékszereket a Bakáts téri templom melletti kirakodóvásárban.

16:53 Moldvai csángó dallamok. A Bakáts téri színpadon a moldvai csángó népzenét játszó Berka lép fel. Elég szomorú dallal kezdenek: „Csángóországban be vannak temetve". De aztán felvidámulnak, jönnek a pörgősebb számok. A gyerekek a színpad előtt táncolnak. >> Az együttesről és a népzenei programokról szóló cikkünk

16:44 Töltött zoknit is lehet kapni a Bakáts téren. A töltött zokni egy juhtúrós köleskrémmel töltött sós péksütemény. Mintha töltött pizza lenne. Van belőles sonkás és baconos is.

16:37 Tudósítónk jelenti: A Berka együttes zenéjére nem lehet ülve maradni, legszívesebben táncra perdülne az ember. Még jó, hogy este táncház is lesz a Lónyay utcai Református Gimnáziumban.

16:20 Jákob János tábori püspök nyitotta meg a fesztivált. Elmondta, hogy míg a zenében is ismerjük az alaphang fogalmát, az ember szívében is tudnia kell az alaphangot. Ez az alaphang az, hogy Isten a Fiát adta értünk, és általa ismerjük a kegyelmet. Ezután a János 19,5ből idézett (Dicsérjétek Istenünket..). Az ünnepélyes megnyitó után a Veszprémi Légierő zenélt. Miután a Szeretethíd megnyitóján református zenéket játszottak, most az első és második világháború közötti katonai indulókat adtak elő.

16:14 Tudósítónk jelenti: Szófoszlányok a Ráday utcán az egyik kiülős kávézóban: „De abban a püspökségben nem is az történt”. Úgy látszik, ma a Ráday utcában minden a vallásról szól.

16:07 Kilencedik kerület, kilencedik fesztivál. Köszöntőt mondott Ferencváros polgármestere. Kiderült, hogy Bácskai János maga is zenész, holnap fellép. Elmondta, hogy zene nélkül a hitélet nem teljes.

16:02: Böszörményi Gergely, a rendezvény főszervezője szerint a hétvégén jó idő lesz, napozóruhában lehet jönni a fesztiválra. Most is süt a nap.

15:58 Tudósítónk jelenti: Egyértelmű - tökipompos a refi kaja. Percenként egy lufi durran ki a Bakátson. A nézők között egy felvidéki gyülekezet, a zempléni Kiskövesd gyülekezetének kórusával is találkoztunk. Először járnak a Református Zenei Fesztiválon.

15:41 Megnyitó. Délután négykor lesz a Református Zenei Fesztivál megnyitója a Bakáts téren, ahol már javában tart a kirakodóvásár.

14.30 Szabó püspök volt az első önkéntes, aki nekifogott a Ráday utca kandeláberein levő plakátok, matricák megtisztításának. Mintegy két tucatnyi fiatal – és a beszédet mondók – követték, kaptak tisztítóeszközöket, vizet. A kandeláberek tényleg nagyon elhanyagoltak voltak. Egészen idáig.

14:24 „Még sok Szeretethidat kell felépítenünk” – mondta Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke. Az utcán munkálkodókat és a csak tétován cigarettázókat árgus szemek figyelik fentről és még fentebbről.

14:22 Nevetés és dudaszó. Egy pénteki koradélutánba ágyazódott be a Szeretethíd megnyitója a Ráday utca 28. előtt. Egy huszonéves lány nevetése egy pillanatra még a szónokot is elnyomta, de nem zökkentette ki. Az elterelt autók egyike - a megnyitótól pár méterre zárták le a Ráday utcát - hangos dudaszóval jelezte fennakadását, hogy kerülnie kell.

14:18 Kovács Árpád fővédnök, a Költségvetési Tanács elnöke kiemelte: több dolog köt össze, mint amennyi elválaszt. Az együtt, egymásért végzett munka az összetartozást és az egymásért végzett felelősséget is kifejezi. Ovisok és kisgyermekek is továbbadják majd a segítség jó ízét a két nap alatt szerte az országban.

14:13 Az önkéntes munkát sokan nagyobb kedvvel végzik, mint a saját munkájukat – egyházvezetők, riporterek és önkéntesek is lelkesen kezdtek a kandeláberekre ragasztott plakátok és matricák eltávolításába. „Ha önként segíthetek, a kerítésen is átmászok" – fogalmazott Szabó István püspök. A két testvér példázata alapján (Mt 21,28–23) kiemelte: fontos, hogy jó kedvvel végezzük munkánkat.

14:05 Szeretethíd. A Veszprémi Légierő Zenekarának – amelyben meglepő módon nők is fújtak – közreműködésével lezajlott a Szeretethíd ünnepélyes megnyitója. Beszédet mondott Dr. Szabó István püspök, Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Pál Sándor MRSZ kuratóriumi elnök. A beszédet mondók mind szeretethidas pólót viseltek. A kisebbfajta tömegbe járókelők is csatlakoztak, egy idősebb úr a kalapját is levette a zsoltáréneklés alatt. A környező házak lakói az ablakokból figyelték a derűs hangulatban lezajlott eseményt. >> A megnyitóról készült részletes tudósításunk

13:35 Ebéd a "református" falatozóban. A Reformatus.hu szerkesztősége megérkezett a Ráday utcába, ahol a dunamelléki egyházkerület székháza előtt már építik a Szeretethíd megnyitójának színpadát. Távolabb, a Bakáts téren már áll a nagyszínpad, dobolás hallatszik onnét.

12:50 Református Zenei Fesztivál, aki bújt, aki nem, megyünk!

 

A közvetítést készítik: Bagdán Zsuzsanna, Csepregi Botond, Feke György, Sereg Krisztián (fotó), Sindelyes Dóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.