A vidéki gyülekezetépítés jegyében

2013. október 17., csütörtök

Október 13-án tartotta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a Missziói és Evangelizációs Bizottság szervezésében évről évre megrendezésre kerülő Ökumenikus Missziói Napját, idén a dél-balatoni régióban. Az idei évben a missziói nap témája a vidéki gyülekezetépítés volt.

A délelőtt folyamán a helyi gyülekezetekben szolgáltak a bizottsági tagok az istentiszteleteken – öt felekezet (református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi) hét lelkipásztora. Református, evangélikus és baptista gyülekezetek várták a más-más felekezetű vendég-igehirdetőket.

Délután a balatonszárszói Soli Deo Gloria Központ látta vendégül a MEÖT Missziói és Evangelizációs Bizottságát, valamint a dél-balatoni régió lelkipásztorait, presbitereit és az érdeklődőket. Az egybegyűltek a konferencia keretében négy rövid, beszélgetésindító előadást hallgattak meg. Hajdú Zoltán Levente, szóládi református lelkipásztor A gyülekezetépítés vidéken való lehetőségeiről beszélt , Gárdonyi Máté, siófok-balatonkiliti római katolikus plébánosa, az ökumenikus törekvések hatását elemezte a katolikus plébániai életre, Czöndör István, balatonboglári evangélikus lelkipásztor az Evangélikusok a végeken címmel tartott előadást, míg a balatonszemesi megbízottgyülekezetvezető Iván Imre a balatonparti baptistákról szólt.

Az előadásokat fórumbeszélgetés követte, majd a konferencia zárásaként Vass Pál, a balatonszárszói Soli Deo Gloria Központ munkatársa tartott személyes hangvételű beszámolót a Cursillo-ról, mint ökumenikus kitekintésű gyülekezetépítési módszerről.

Az ünnepélyes záró istentiszteleten a MEÖT Missziói és Evangelizációs Bizottságának minden tagja részt vett a szolgálatban, igét Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdette. Az ökumenikus mozgalom magyarországi gyökereiről, valamint az ökumené jelenlegi helyzetéről Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkipásztor, a MEÖT főtitkára tartott beszámolót.

Az ünnepélyes alkalmon Erdélyi Teréz helyi kántor orgonajátékán túl az Enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola rézfúvósai, Demény István vezetésével, valamint a Balatonszemesi Baptista Gyülekezet zenekara, Iván Dániel vezetésével is részt vett a zenei kíséretben.

A missziói napot szeretetvendégség zárta a szóládi faluházban, ahol az egybegyűltek megtekinthették az erre az alkalomra összegyűjtött Protestáns bibliai igés falitáblák kiállítását, melyeket a környék gyülekezetiből gyűjtött össze Torma Géza és Kovács László, a szóládi református gyülekezet jelenlegi és volt presbitere.

A szeretetvendégség keretében Hajdú Zoltán Levente szóládi református lelkipásztor, a Dél-balatoni Református Régió elnöke megköszönte a MEÖT vezetőinek, valamint a Missziói és Evangelizációs Bizottság elnökének, Nemeshegyi Zoltán baptista lelkipásztornak, teológiai tanárnak a lehetőséget, hogy ennek a tartalmas és lelkiekben is építő napnak a keretében bemutatkozhattak és örömeikről, gondjaikról, terveikről eszmét cserélhettek a dél-balatoni régió keresztyén közösségei – ökumenikus keretek között.

Sz. T.

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.