A vallások feladata a megbékélés előmozdítása

2017. június 30., péntek

Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke részt vett a REV nagygyűlésének június 30-i nyitóistentiszteletén. Köszöntőjében az elismerő szavak mellett a megbékélés szolgálatára is felszólította az egyházakat.

Az elnök Lipcse legrégibb és leghíresebb templomában szólt a nagygyűlés résztvevőihez, hangsúlyozva a vallások felelősségét a béketeremtésben, különösen napjainkban, amikor a vallások tanításával visszaélve igazolják az erőszak megnyilvánulásait. „A református egyházaknak ma a korábbiaknál is eltökéltebb erőfeszítéseket kell tenniük a béke előmozdításáért és a megbékélésért. És ami a legfontosabb, közösségükkel maguknak kell példát adniuk erre” – mondta Steinmeier. Az elnök utalt arra, hogy napjainkban a vallást gyakran használják az elszigetelődés és szembenállás eszközéül, a legbrutálisabb erőszaktettek ürügyéül.

Jerry Pillay, a REV elnöke igehirdetésében emlékeztetett arra, hogy 1989-ben a Szent-Miklós templom (Nikolaikirche) a kommunista rendszer ellen békés forradalom központjaként szolgált Kelet-Németországban. „Minden hétfőn délután 5 órakor imádságra gyűltek össze az emberek. Ebből nőtte ki magát az a többezres tömeg, amelyik gyertyagyújtással demonstrált a kommunizmus ellen” – idézte fel Pillay, majd hozzátette: „ez a templom a béke és remény helye”. 

Frank-Walter Steinmeier ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az 1989-es „békés forradalom” másként is végződhetett volna, ha a templomban tartott békeimák nem érintették volna meg az utcákon tiltakozó emberek lelkét. 

„Itt merítettek bátorságot az emberek ahhoz, hogy szembeszálljanak az elnyomással és hazugsággal. Ezen a helyen tapasztalták meg szabadságot, hogy egyenes derékkal megálljanak.” – hangsúlyozta Steinmeier, miközben szabadság minden formáját - a vallásszabadságot, a lellkiismereti és politikai szabadságot - a reformátori hit egyik legcsodálatosabb következményeként jellemezte. A szövetségi elnök kiemelte, hogy ezért kritikus fontosságú, hogy mindenhol küzdjünk a szabadságért, ahol cenzúra, elnyomás, az alapvető emberi jogok megsértése uralkodik. 

„Akkor is határozottan fel kell emelni a hangunkat, ha embereket hitük és meggyőződésük miatt üldöznek”, tette hozzá. „Számos vallás követője szenved el üldöztetést, de a közel-keleti keresztyéneket különösen is sújtja ez a jelenség”. 

A református egyház aktív tagjaként Steinmeier megemlékezett a reformáció 500. évfordulójáról is: Luther, Zwingli és Kálvin hatására a reformáció európai mozgalommá lett. „A református egyházak a kezdetektől fogva erős nemzetközi mozgalomként jelentek meg” – folytatta a német elnök, aki az ökumenikus közeledés jelentős előrelépéseként üdvözölte a megigazulástani Közös Nyilatkozathoz való református csatlakozást, különösen azért, mert egy olyan korszakban, amikor a megosztott, különböző egyházakban élő és eltérő üzenetet képviselő keresztyének tanúságtétele sokat vesztett hitelességéből.

Külügyi Iroda, fotó: twitter

Forrás: www.wcrc.ch

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.