A Svájci Református Egyházszövetség új elnököt választott

2010. június 17., csütörtök

Az SRE június 14-i küldöttgyűlésén Dr. Gottfried Locher lelkész lett a 12 év után leköszönő Thomas Wipf utóda.

Június 14-i küldöttgyűlésén a Svájci Református Egyházszövetség (SRE) Dr. Gottfried Locher lelkészt választotta elnökévé a 2011-2014 közötti időszakra. Locher a 12 év után leköszönő Thomas Wipfet váltja a tisztségben.

Az eredmény már a választás második fordulójában megszületett. A Bern-Jura-Solothurn-i református egyházak jelöltje 38 szavazatot, míg vetélytársa, David A. Weiss 31 voksot kapott.

Locher egyetemi docensként 2006 óta vezeti a Freiburgi Egyetem ökumenikus tanulmányi intézetét, 2008. óta pedig a Bern-Jura-Solothurn-i Egyház zsinati tanácsosa. Locher korábban a SRE ökumenikus referense, 2001 és 2005. között pedig a külügyi iroda vezetője volt.

Hazánkban is jól ismert, hiszen Bölcskei Gusztáv elődjeként a Református Világszövetség európai elnökeként többször is járt Magyarországon. Gottfried Locher heves reakciókat váltott ki korábban azzal a teológiai tétellel, miszerint a református egyházvezetés is viselhet episzkopális vonásokat, azaz az egyetemes papság és a felszentelt tisztség az egyház vezetésében és képviseletében kiegészítik és megerősítik egymást. Mintaként a magyar református közösségeket és a püspöki tisztség hitvallásokkal egyező gyakorlatát említette. (Lásd a Confessio 2008/3-as számában megjelent cikket.)

Az SRE 26 egyházat képvisel megközelítőleg 2,4 millió taggal. Az SRE elnöke és tanácsa biztosítja a svájci reformátusság képviseletét országos és nemzetközi szinten. Az SRE tagja az Egyházak Világtanácsának, a Református Világszövetségnek, az Európai Protestáns Egyházak Közösségének és az Európai Egyházak Konferenciájának.

A Lochert megválasztó hetventagú küldöttgyűlés a Svájci Református Egyházszövetség parlamentje, az évente két alkalommal ülésező legfőbb törvényhozó testülete.

 

A Svájci Református Egyházak Szövetsége új elnököt választott

 

Június 14-i küldöttgyűlésén a Svájci Református Egyházszövetség (SRE) Dr. Gottfried Locher lelkészt választotta elnökévé a 2011-2014 közötti időszakra. Locher a 12 év után leköszönő Thomas Wipfet váltja a tisztségben.

 

 

Az eredmény már a választás második fordulójában megszületett. A Bern-Jura-Solothurn-i református egyházak jelöltje 38 szavazatot, míg vetélytársa, David A. Weiss 31 voksot kapott. Locher egyetemi docensként 2006 óta vezeti a Fribourg-i Egyetem ökumenikus tanulmányi intézetét, 2008. óta pedig a Bern-Jura-Solothurn-i Egyház zsinati tanácsosa. Locher korábban a SRE ökumenikus referense, 2001 és 2005. között pedig a külügyi iroda vezetője volt. Hazánkban is jól ismert, hiszen Bölcskei Gusztáv elődjeként a Református Világszövetség európai elnökeként többször is járt Magyarországon.  (Ld. interjú, reformatus.hu 2006 – idézhető az utolsó bek.) Gottfried Locher heves reakciókat váltott ki korábban azzal a teológiai tétellel, miszerint a református egyházvezetés is viselhet episzkopális vonásokat, azaz az egyetemes papság és a felszentelt tisztség az egyház vezetésében és képviseletében kiegészítik és megerősítik egymást. Mintaként a magyar református közösségeket és a püspöki tisztség hitvallásokkal egyező gyakorlatát említette. (LD. cikk a Confessio 2008/3-ban: Gottfried Locher, Református egyházkormányzat, Alapvetés kilenc tételben

http://www.reformatus.hu/confessio/2008/3/confessio_2008_3.pdf)A SRE 26 egyházat képvisel megközelítőleg 2,4 millió taggal. A SRE elnöke és tanácsa biztosítja a svájci reformátusság képviseletét országos és nemzetközi szinten. Az SRE tagja az Egyházak Világtanácsának, a Református Világszövetségnek, az Európai Protestáns Egyházak Közösségének és az Európai Egyházak Konferenciájának.

 

A Lochert megválasztó 70 tagú küldöttgyűlés a Svájci Református Egyházszövetség parlamentje, az évente két alkalommal ülésező legfőbb törvényhozó testülete.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.