A Skót Egyház moderátora Kínában

2012. május 02., szerda

David Arnott, a Skót Egyház moderátora egy éves szolgálata alatt egyházuk több testvéregyházánál, szervezeténél tett látogatást.

A moderátorhúsvét alkalmával a Skót Egyház testvéregyházánál tett látogatást Kínában, melyet a Dél-Nyugat Kína Jünnan tartományában kezdett. A Longchuan Biblia Iskola diplomaosztó ünnepségén tartott istentiszteletet, majd néhány falvat keresett fel, ahol egyházuk egyik partnerszervezete, az Amity Foundation a helyi lakosok között folytat diakóniai szolgálatot. Nagypénteken a zsinat elnöke két istentiszteletet tartott Nankingban. A moderátor ellátogatott az Észak-nyugati Szeminárium újonnan épült kampuszára, húsvét hétfőn pedig a Dongguan templomban hirdetett igét.

David Arnott útja az első jelentős hivatalos látogatás az elmúlt két évtizedben annak érdekében, hogy a Skót Egyház Világmissziói Tanácsának munkáját segítse a Kínában működő egyházakkal és keresztyén közösségekkel való kapcsolatok kialakításában.  A Skót Egyház aktívan jelen van Kínában és kapcsolatokat épít az egyházakkal, szemináriumokkal és az Amity Foundation nevű szervezettel.

Magyarországi vizit

A moderátor 2012 januárjában Magyarországon tett látogatás, ahol egyházunk vezetőségével, missziói ágak képviselőivel találkozott. Az internetes beszámolójában megemlíti a Bethesda gyerekkorházban tett látogatást, a budapesti Skót Missziói gyülekezetben tartott igehirdetését és a Jane Haining estet, melyen a zsidó holokauszt idején zsidómentő személyiségekre emlékeztek januárban a Dohány utcai Zsinagógában. Ezen találkozásokról, a látogatáson szerzett élményeiről, tapasztalatairól egy blogon számol be.

A Skót Egyház több szálon összefonódó partnerkapcsolatot ápol a Magyarországi Református Egyházzal (MRE). A moderátor Kínában tett látogatása összekapcsolódik a MRE azon törekvésével, hogy a Magyarországon élő kínai presbiteriánus gyülekezetekkel kapcsolatot építsen. A budapesti koreai gyülekezethez hasonlóan az MRE törekszik a Magyarországon működő kínai presbiteriánus egyházakkal való együttműködésre, amelyben a Dél-Koreai Presbiteriánus Egyház, az ausztráliai és új-zélandi reformátusok mellett a Skót Egyház tapasztalatai és tanácsai is fontos szerepet játszhatnak a jövőben.

Külügyi Iroda, Horváth Zsófia

Forrás: Protestantnews

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.