A református médiáról tanácskoztak Balatonszárszón

2010. május 10., hétfő

Egy református médiaintézet megalapítása és a digitális átállással megnyíló televíziós frekvenciaszerzési lehetőségek kiaknázása állt a kétnapos Reformédia 2010 konferencia középpontjában.

Az MRE balatonszárszói Soli Deo Gloria Konferenciaközpontjában megtartott Reformédia 2010 magánkezdeményezésre jött létre, és a református egyházban dolgozó médiamunkásokat hívták össze az egész Kárpát-medencéből. A konferencia középpontjában az a gondolat állt, hogy a digitális átállással könnyebb lesz tévécsatornákat indítani, ezt a helyzetet pedig ki kellene használnia a református egyháznak, egy saját alapítású tévéadóval.

Az előadók kiléte is ezt erősítette, hiszen a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Szászfalvi László, a Heti Válasz főszerkesztője, Borókai Gábor mellett megszólalt Szalai Annamária, az ORTT tagja, jelen volt Szabó László Zsolt, az MTV korábbi elnöke, az ECHO TV jelenlegi vezérigazgatója és több előadás szólt a tévézés átalakuló technikai feltételeiről. 

Kerekasztal-beszélgetés is boncolgatta a tévéindítás esélyeit, Szalai László, az MRE Zsinata kommunikációs bizottságának elnöke vezette fel az ötletet, Szabó László Zsolt az akarat fontosságáról beszélt, Dr. Tőkéczki László, a Dunamelléki Egyházkerület főgondnoka a missziói célok jobb teljesülését emelte ki. Kontrasztot jelentett viszont egy önkéntes megszólaló, a katolikus egyháztól érkezett médiaszakértő, Scherer Zsolt, aki az országos katolikus rádió kudarcos történetére hívta fel a figyelmet.

Bemutatkoztak a református médiaműhelyek is, az elektronikus sajtó (rádió, tévé, internet), valamint az egyházi felsőoktatási intézmények  kommunikációs tanszékei – az írott sajtó azonban kimaradt a képből.

A munka szekcióüléseken folytatódott, ezeken a tévécsatorna indítása helyett az elérhetőbbnek, kevesebb kockázattal járónak gondolt Református Média Intézet (RMI) létrehozása irányába kanyarodott el a gondolkodás. A szervezők tervei szerint zsinati alapítású és ez alá tartozó intézet három fővel működne, évi húszmillió forintos költségvetéssel. Feladatai között lenne a meglévő Kárpát-medencei református médiumok koordinálása, új tartalomszolgáltatási felületek létrehozásának előkészítése és a református egyház média stratégiájának megalkotása.

A szervezők zárónyilatkozatot is készítettek a konferenciára, amelyben sürgették, hogy az MRE Zsinata késedelem nélkül alapítsa meg az RMI-t. A Reformedia résztvevői végül nem szavaztak erről a dokumentumról, hanem önállóan dönthettek a nyilatkozat aláírásáról.

Csepregi Botond

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.