A presbiter-zsinati rend a szabadság rendje a szabadság egyházában

2010. február 05., péntekaltA Rajnai Református Egyház, melynek elöljárója az egyházunkban ismert és tisztelt Nikolaus Schneider lelkész, szeptember második hetében jubileumi napokat tart Duisburgban, az első református főzsinat négyszáz éves évfordulóján.

Az észak-német református gyülekezetek bölcs tagjai 1610 szeptemberében összehívják első főzsinatukat a duisburgi Salvator-templomban. A jelenlévő 36 lelkész, illetve presbiter akkor tette le az alapkövet a jövő észak-rajnai protestantizmusa számára. Elhatározták, hogy a gyülekezeteket a presbiterek vezetik és a közösségek maguk választanak maguknak lelkészt, minden külső vagy felsőbb befolyástól mentesen. A presbiter-zsinati (!) alaprend azt jelenti, hogy az egyház vezetését egyenrangú teológusokra és laikusokra bízták. Nincs és nem is lehet az egyházban fölé-, és alárendeltségi viszony. A Duisburgban elfogadott egyházalkotmány példa lett az 1835-ös rajna-vesztfáliai egyházrendhez, és az 1873-ban elfogadott óporosz tartományi egyházi rendtartáshoz is. De hatással volt az 1918-ban létrehívott Óporosz Unió Protestáns Egyháza megalakulására is. A presbiter-zsinati egyházi rend alapjául szolgáló duisburgi főzsinat a mindig alacsonyabb szintű egyházi struktúra képviseletét és felelősségét valósította meg az egyre magasabb szintek irányába. Az alulról felfele építkező református egyházi rendet. De: a gyülekezetek önállóak és egyenrangú tagjai az egyházközségek közösségének. A szeptemberi ünnepi hét programján szerepel ünnepi istentisztelet, a Rajnai Protestáns Egyház rendkívüli zsinata, egyházi nap koncertekkel, eseményekkel, bemutatókkal, kiállítás a várostörténeti múzeumban, tudományos kongresszus, a találkozások sátrában különféle rendezvények, diákolimpia. Az ünnepi jubileumi hetet különféle előadások, rendezvények vezetik be a megelőző időszakban.  Dr. Dr. h. c. Jürgen Schmude, a Szövetségi Parlament és az EKD korábbi tagja, illetve elnöke ezzel a címmel tart előadást: „Egy jó szót szólni a politika és a politikusok mellett”. Dr. h. c. Fritz Pleitgen, újságíró, a WDR korábbi intendánsa a „Maradjunk meg az igazságban” témát fejti majd ki. A ThyssenKrupp Művek elnökségének elnöke, Dr. Ekkehard D. Schulz témája: „Vállalkozóként felelősséget vállalni a társadalomban”. Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnök asszonya erről szól majd: „Milyen szabadok is vagyunk valójában? Zsidó élet Németországban ma”. Az összes előadást, referátumot a történelmi Salvator-templomban tartják. Érdekessége az emlékezésnek, hogy presbiter-továbbképzést is tartanak, melynek központi témája: „Szabadok vagyunk és vezetjük az egyházat – 1610 öröksége”. Az egész éves presbiteri továbbképzés programjának ilyen kulcsszavai vannak: a gyökerekről; a Rajnai Protestáns Egyház rendjéről; a felelősségvállalásról és a kompetenciákról. A készülő nagyszabású rendezvénysorozatról, majd a megemlékezések csúcsát képező reformációi istentiszteletről, ahol Dr. Dr. h. c. Wolfgang Huber püspök, az EKD korábbi elnöke prédikál, részletes programfüzet tájékoztatatja az érdeklődőket. (reformiert-info.de – 2010-02-05 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.