„A mű kincse, amit tartalma ad”

2012. március 25., vasárnap

Vajon mi a legérdekesebb, legmagvasabb gondolata a Téli regének, az Ahogy tetsziknek vagy a Hamletnek? Többek között ebből kaphattak ízelítőt az érdeklők, aki ellátogattak Udvaros Béla könyvének, a Shakespeare-breviárium bemutatójára március 22-én a Duna Palotába.

Kezdésként a könyvet indító 74. szonettet olvasta fel Udvaros Dorottya színművésznő, Udvaros Béla lánya. „Megdöbbentem, amikor megismertem ezt a szonettet, mintha nekem írta volna Shakespeare" – mondta róla később Udvaros Béla, rendező. „A mű kincse, amit tartalma ad" – idézte belőle.

Udvaros Béla hatvan évnyi rendezői munkásság, harminc Evangélium Színházi rendezés után, 2010 nyarán döntött úgy, hogy újraolvassa Shakespeare harminchét drámáját. Ennek az élménynek hatására mindenkit arra bíztat, hogy több év után ismét vegye elő ugyanazon műveket még egyszer, hiszen nem csak az egykori érzések elevenedhetnek fel ezáltal, hanem még többet kaphatunk. „Amikor elhatároztam, hogy újraolvasom a drámákat, nem gondoltam könyvkiadásra. Az élet hozta így" – árulta el a szerző. „Az motivált, hogy megismerjem mindazt, ami első olvasatra kimaradt az életemből. Újdonságot találtam bölcselkedésében. Rácsodálkoztam, hogy tudott minden művében, még a gyengébbekben is annyi mindent elhullatni a világról. Shakespeare nem mást adott a világnak, mint kozmikus, egyetemes gondolatokat" – fogalmazott a rendező.

A breviárium zsolozsmás könyv, filozófiai gyűjtemény, a legszebb gondolatok tárháza, és Udvaros Béla könyve is ilyen, foglalta össze röviden a kötet lényegét Párkány László, annak szerkesztője, az est moderátora. Udvaros Dorottya pedig ekként ajánlotta azt: „Lapozgatjuk, felütjük itt-ott és mindig olyan Shakespeare-idézetet találunk benne, amiről megkérdezzük, ezt meg honnan tudhatta?"

Ezt követően, hol vidám, hol elmélázó, hol töprengésre késztető részleteket hallhattunk a nemrég megjelent Breviáriumból a színésznő tolmácsolásban, majd befejezésként a közönség kérdéseire válaszolva Udvaros Béla arra is rávilágított, miért tartja a Hamletet a legtökéletesebbnek az angol drámíró művei közül, miért ez áll hozzá legközelebb. „Egy pszichológus szerint harminchat-féle emberi kapcsolat (szülő-gyerek, testvéri, baráti, szerelmi stb.) létezik, és ezek mindegyike megjelenik a Hamletben. Ebben a pár sorában minden benne van: „egy verébfi sem eshetik le a gondviselés akartja nélkül. Ha most történik: nem ezután, ha nem ezután, úgy most történik, s ha most meg nem történik, eljő máskor: készen kell rá lenni: addig van."

Kováts Annamária, fotó: Kalocsai Richárd

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.