A felismert hit – Reformáció napja Szabolcsveresmarton

2011. november 07., hétfő

A reformáció napjának estéjén vetítéses megemlékezéssel adózott a reformátorok örökségének a Szabolcsveresmarti Református Egyházközség. Egy három-három részből álló prezentációkkal összekötött közösségi tartottak, melyen maguk a gyülekezeti tagok szolgáltak. A kis csapat képekkel, illusztrációkkal készült az esti istentiszteletre.

Az első három előadás a történelmi gyökerekig vezetett vissza és főképpen gyermekek, fiatalok előadásában adták elénk a középkori történéseket, érintve az elő-reformátorok munkáját, Kálvin, Luther tanait, a nyugati reformáció alakulását. A sort a felnőttek követték a magyar reformációval, majd presbiteri megemlékező gondolatokkal. Ezek bíztatnak bennünket, mai reformátusokat is hitünk ébren tartására. Ahogy haladtunk diáról diára, észrevétlenül már bennünket szólongatott az Ige és a bizonyságtétel, amelynek középpontjában már napjaink reformációja állt. Kérdésekkel találtuk szembe magunkat: Mennyire járunk a kapott örökség útján? Mit tehetünk gyülekezetünkért az egyházközség tagjaiként? Milyen evangéliumból ered az a hit, melynek nyomán mi gondolkodunk és cselekszünk ma Krisztusért?

Így csodálkoztunk rá ezen a délutánon arra a reformátori korra, mely a felismert hit alapján kovásza lett az egykori Európa tudományának, művészetének, irodalmának, építészetének és bölcsője egy szebb kornak, melynek mi reformátusok is építésére hívattunk.

A megtelt templom szép közösségi alkalma megerősítette a reformátorok útján való hitünket, s lelkileg meggazdagodva bátorított a szolgáló életben való járásra.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.