A Decsani monostort felkereste K. Ashton bárónő, az EU képviselője

2010. február 22., hétfő

altFebruár 19-én a Viszoki Decsani monostort felkereste az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője, Catherine Ashton bárónő. A monostorban az Unió képviselőjét Teodosije lipljani püspök, a Rakso-Prizreni Egyházmegye vikáriusa fogadta.

Teodosije püspök tájékoztatta a magas rangú vendéget a monostor történelméről, valamint Koszovó és Metohija más fontos ortodox szerb szentélyei – az Ipeki Patriarhátus, a Gracsanica monostor, a prizreni templomok – helyzetéről. A püspök elmondta: „Koszovó és Metohija szerb lakossága jogainak és vallásszabadságának védelme a Szerb Ortodox Egyház egyik legfontosabb prioritása, és reméljük, hogy megteremtődnek a feltételei annak, hogy nagy számban térhessenek vissza az elmenekült szerbek. Népünk az enklávékban nagyon nehéz körülmények között él, és elengedhetetlen a jövőben életkörülményeinek javítása.” Teodosije püspök hangsúlyozta, hogy „az Egyházat különösen aggasztják szentélyei, valamint a Koszovó és Metohija területének szerb kulturális emlékei védelmének kérdése, és örülünk annak, hogy az Európai Unió a görög D. Moszchopulosz személyében a szerb kulturális örökség kérdéséért felelős külön tanácsost nevezett ki, aki jelenlegi Koszovóban és Metohijában tett látogatása idején jó kapcsolatokat épített ki a Szerb Ortodox Egyház képviselőivel”. A püspök kifejezte reményét, hogy az Európai Unió hamarosan hozzájárul a vidék szerb lakossága és a Szerb Ortodox Egyház érdekeinek védelmezéséhez, emlékeztetve arra, hogy különösen fontos a szerb lakosság nemzeti identitásának és vagyonának, valamint a szerb egyházi vagyonnak a védelme. „A komoly politikai kérdéseket a különféle tényezők közötti dialógus útján kell rendezni, de az Egyház kész hozzájárulni a koszovói és metohijai etnikai és vallási csoportok közötti bizalom és megbékélés hídjának építéséhez, teljesítve évszázados misszióját: tanúságot tenni Krisztus igazságáról” – mondta a püspök. Említést tett a szerb szentélyek biztonságának és védelmének biztosítása szükségességéről, amelyhez elengedhetetlen a nemzetközi erők jelenléte, mivel a „politikai helyzet még nagyon kényes”. Ashton asszonyt lenyűgözte a Decsani monostor szépsége és hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni Koszovó és Metohija ortodox szentélyeit. Ezt kell elősegítenie D. Moszchopulosznak, a szerb kulturális és vallási örökség kérdéseiért felelős külön tanácsosnak is. „Az Európai Unióban sok barátjuk van, akik tudják és értékelik a Nyugat-Balkán jövőjére vonatkozó meglátásukat, ahol a népek békében és egymás iránti tiszteletben élnének. Készek vagyunk megtenni mindent azért, hogy ez a víziójuk mindenki hasznára megvalósulhasson” – mondta Ashton asszony. (serbianorthodoxchurch.com – szimandron.hu – 2010-02-21- dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.