"A Császárok Császára nevében a gyűlést megnyitom!"

2010. január 08., péntek

altEzekkel a szavakkal nyitotta meg a hagyomány szerint Balogh Péter református püspök helyettes 150 évvel ezelőtt azt az egyházkerületi közgyűlést, amely elutasította a Habsburg császári pátens protestánsokat sújtó rendeleteit. Ennek következtében országos tiltakozó hullám indult el, és a császár visszavonta rendeletét. Erre az eseményre emlékeznek a közgyűlés színhelyén, a debreceni Kistemplomban január 9-én, szombaton a 11 órakor kezdődő hálaadó istentiszteleten.

Az alkalmon igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A 150 évvel ezelőtt történt eseményekről előadást tart dr. Hörcsik Richárd professzor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára. Az ünnepségen közreműködik a Kollégiumi Kántus és Tóth-Máthé Miklós író, színművész.

A Protestáns Pátenst az osztrák kormány adta ki 1859. szeptember 1-jén. Ehhez ragaszkodott is és be is tartatta, egészen 1860. május 15-ig, amikor is, a tiltakozások hatására a király kiadta kéziratát, amely visszahelyezte az egyházi jogállapotot a ’48-as idők előtti jogállapotra.
Ez alatt néhány hónap alatt az birodalmi kormányzat többször is megpróbált csapást mérni a protestáns egyházakra. A császári vezetés a protestáns egyházban látta a potenciális veszélyforrást, ezért mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse.
A protestáns pátens elleni országos tiltakozás bizonysága volt annak, hogy lehetséges a katolikus és protestáns egyetértés, ellentétet az szül, ha a kormány az egyik egyházat a másik ellenében részesíti kedvezményben.
Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.