A Bethesda két munkatársa is elismerést kapott

2010. július 14., szerda

altA Semmelweis nap alkalmából július 8-án dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere és dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Bethesda Gyermekkórház két munkatársát, dr. Szabolcs Andrea főorvost és Hajdu Ágnest, a bér- és munkaügyi osztály vezetőjét tüntette ki.

A Semmelweis nap alkalmából július 8-án dr. Réthelyi Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium minisztere és dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Bethesda Gyermekkórház két munkatársát, dr. Szabolcs Andrea főorvost és Hajdu Ágnest, a bér- és munkaügyi osztály vezetőjét tüntette ki.

Dr. Szabolcs Andrea az Újszülött- és Csecsemő Osztály osztályvezető főorvosa kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként a Pro Sanitate-díjat kapta meg. Dr. Szabolcs Andrea Debrecenben végezte iskoláit, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozott egészen 1997-ig. Ekkor dr. Dizseri Tamás akkori főigazgató és dr. Velkey György akkori főorvos – jelenlegi főigazgató – hívására a Bethesdába távozott.

Érdeklődése az általános gyermekgyógyászat felől elsősorban a neonatológia, a gyermekpulmonológia és az intenzív terápia felé fordult. 1989-ben csecsemő-gyermekgyógyászatból, 1992-ben neonatológiából, 1996-ban gyermekpulmonológiából szakvizsgázott.

A Bethesda Gyermekkórházban másfél évig a I. sz Gyermek-belosztályt vezette, majd 1999-től a III. sz. Csecsemőosztály irányításával bízták meg. Az osztályon az általános újszülött és csecsemőgyógyászati megbetegedések kivizsgálása és kezelése mellett az újszülöttkori pathológiás állapotokkal foglalkoznak, valamint a koraszülöttek, "volt" koraszülöttek utóképeinek, utóbetegségeinek kivizsgálása és kezelése zajlik. Emellett neonatológiai, csecsemő-gyógyászati, és gyermekpulmonológiai szakrendelést végez.

Szabolcs Andrea számára a gyógyítás mellett mindig fontos volt az oktatás is, pályája kezdete óta tanulmányi felelős is aktuális munkahelyén. Ugyancsak elengedhetetlennek tartja a szülők, a család csecsemőgondozási, gyermeknevelési, gyermekbetegségekkel kapcsolatos ismereteinek bővítését. Ezt nemcsak közvetlenül a betegágy mellett műveli, hanem témába vágó ismeretterjesztő cikkek, ismertetők írása, szülői kérdésekre adott válaszok formájában is.

A Bethesda honlapján így vallott a hit és hivatása kapcsolatáról:

A gyógyítást, a gyógyulást és a hitet elválaszthatatlannak érzem, egymásnak feltételei. Fontosnak tarom, hogy a megfelelő lélek és a tettek együtt jelenjenek meg a gyógyításban. "A hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában." (Jak 2,17) Gyakori kérdés, hogy honnan van lelkierőnk a súlyos beteg gyerekek gyógyításához, honnan van a gyógyításba vetett hitünk reménytelen helyzetben is. A gyógyítóképesség az apostól leírása szerint a lélek adománya, vagyis több, mint alkalmazott tudomány. Több, mint lelkiismeretesen végzett munka, de egyúttal több, mint csodavárás: kegyelmi ajándék a másik ember számára. "A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. Mert némelyik a Lélek által a bölcsesség igéjét kapta, a másik az ismeret igéjét, ugyanazon Lélek által. Egyik ugyanattól a Lélektől a hitet, a másik ugyanazon Lélek által a gyógyítás kegyelmi ajándékait...."(1Kor 12,4-12)

A kórház másik most kitüntetett dolgozója, Hajdu Ágnes a bér- és munkaügyi osztály vezetője több évtizeden át végzett kimagasló tevékenységéért, életműve elismeréseként a Nemzeti Erőforrás Miniszter Díszoklevelét vehette át. 1958. október 28-a óta dolgozik az egészségügyben, első munkahelye a Heim Pál Gyermekkórházban volt, ahol a Bethesda honlapján olvasható visszaemlékezése szerint választhatott, melyik szakmát akarja kitanulni: a könyvelőit, vagy a bérszámfejtőit. Az utóbbit választotta, mert bár túl nagy kedvet egyikhez sem érzett, "abban az időszakban nem volt tanácsos válogtani, vagy nemtetszést megfogalmazni". A feladatok sokasodtak és úgy beleásta magát a területbe, amelynek különösen munkajogi részei érdekelték, hogy 1971-ben munkaügyi osztályvezetővé nevezték ki. 1974-ben az akkori Onkológiai Intézetbe vezette útja, ahonnan 1993-ban hívta el a Bethesdába Petőné Tarnai Erzsébet az akkori gazdasági igazgató.

Bethesda.hu/reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.