41. Nemzetközi Barth Károly Tanácskozás Leuenbergben

2010. július 12., hétfő

altA 20. század protestáns teológiájára a legnagyobb hatást kétségkívül a svájci református teológus, Barth Károly gyakorolta. A mostani tanácskozás a központi témája: Barth tanítása a bűnről.

„Butaság, hanyagság, hazugság” – Barth Károly tanítása a bűnről a pontos témája a 41. Nemzetközi Barth-Tanácskozásnak. A főtémát ilyen előadások taglalják: „Jézus Krisztus világosságában lesz nyilvánvalóvá a sötétség” – Barth hamartiológiai, bűnről szóló tételének megvitatása; Hamartiológia és krisztológia – Barth bűnről szóló tanításának építőelemei a KD (=Egyházi Dogmatika) IV/1–3 alapján; Releváns-e még Barth bűnről szóló tanítása a társadalmi és a kulturális kontextusban?; A médiák megrendezett hazugságai – határjárás a tények és a fikciók között. A tanácskozás főelőadásait neves professzorok tartják: Notger Slenczka Berlinből, Michael Beintker Münsterből, Michael Welker Heidelbergből. A résztvevők munkacsoportokban dolgoznak, ezek témái: Szövegek Barth bűnről szóló tanához; Férfi bűnök – női bűnök? Nemi transzparencia Barth hamartiológiájának összefüggésében; Bűn és szégyen – a KD IV bűnértelmezésének megközelítése szégyen-szemantikai összefügésből; Barth válogatott prédikációi a bűnről szóló tanítás témájához.  A svájci Leuenbergben megrendezésre kerülő tanácskozás – mint eddig mindegyik – szinte az egész világról vonzza a Barth-kutatókat, teológusokat, lelkészeket. (reformiert-info.de – 2010-07-12 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.