4 nap, 130 program, 570 önkéntes és 3000 résztvevő

2011. július 07., csütörtök

A Csillagpont nem akar versenyezni más fesztiválokkal, hanem a református fiatalok számára kíván találkozási pontul szolgálni, helyül, ahol megtapasztalható: jó református fiatalnak lenni. Az ifjúsági találkozó idén Tatán, alig néhány nap múlva, július 19-23. között zajlik majd, témája pedig ez lesz: Érintések – a lényedre tapint. 

Sajtótájékoztatóra szólt a meghívó, aztán spirituális és zenei élménnyel is megérintett minket a az idei Csillagpont református ifjúsági találkozó felvezető eseménye. Már a helyszín is sokat ígért, hiszen a nemcsak trendi, hanem ráadásul barátságos Kopaszi gát – Budapest egyik legújabb parkja – leghangulatosabb helyén, a Ponyvaregényben tartották a tájékoztatót. A szervezők ráadásul az időponttal is kiléptek a szokványos keretek közül, és este hirdették meg az eseményt: így elmúlt már kilenc óra, amikor az egyik megszólaló, a fellépővé is avanzsáló Bolyki Balázs az étterem teraszán, a csillagos ég alatt, a Duna vizétől néhány méterre elénekelte első dalát. A világtalan amerikai énekes, Gordon Mote szerelmes dalát már nemcsak a sajtótájékoztató résztvevői hallgatták, hanem a közeli járdára is sokan odagyűltek. 

Bolyki Balázs szólószáma vezette fel az eseményt

Jó református fiatalnak lenni

Addigra már túl voltunk a Zsinati Hivatal Csillagpont-referense, Pusztai Tímea bevezetőjén, amelyben frappánsan, számokkal foglalta össze az ötödik alkalommal, ezúttal Tatán, július 19-23. között megrendezendő ifjúsági találkozó jellemzőit: négy nap, harminckét közreműködő szervezet, százharminc program, ötszázhetven önkéntes és körülbelül háromezer résztvevő. Kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a fiatalokról általában sok negatív vélemény hangzik el, több százan mégis úgy gondolták, hogy szabadidejüket, energiájukat nem kímélve részt vesznek ennek a találkozónak a szervezésében, létrehozásában. A Csillagpont-koordinátor szerint ennek nem más az oka, mint hogy jó ehhez a közösséghez tartozni és itt szolgálni.

„Van-e létjogosultsága egy egyházi fesztiválnak a fiataloknak szóló nyári fesztiválok jelenlegi forgatagában?” – tette fel a kérdést Pusztai Tímea. A választ azzal adta meg, hogy a Csillagpont nem akar versenyezni másokkal, hanem a református fiatalok számára kíván találkozási pontul szolgálni, helyül, ahol megtapasztalható: jó református fiatalnak lenni.

Fiatalos és konkrét

„Nagyon fontosnak tartjuk ezt a fesztivált. Óriási ajándék, hogy több ezer fiatal együtt lehet, ennek üzenete van: azt hirdeti, hogy reformátusok vagyunk, hogy mi református fiatalok jelen vagyunk ebben az országban. Szolgálni, építeni akarunk és áthatni az országot azzal az üzenettel, amit az Istentől kaptunk. Miközben örömmel, az Isten színe előtt együtt vagyunk” – osztotta meg a gondolatait a közönséggel Steinbach József, az eseménynek helyet adó dunántúli egyházkerület püspöke.

Fiatalos, konkrét – mondta az egyházvezető az idei Csillagpont témájáról, az érintésekről. Felidézte a találkozó plakátját, amelyen egy érintőképernyős telefon látható, amelyet ha megérintünk, bizonyos folyamatok elindulnak. 

A sajtótájékoztató résztvevői: Bolyki Balázs, Steinbach József, Pusztai Tímea és Nyitrai Erika

„Az érintés konkrét – ha valakit megérintünk, az átéljük, tapasztaljuk, és valljuk meg, az érintés jó. Valamit elindít bennünk, örömre hangol és ott van benne valami kibeszélhetetlen szeretet és tapintat. Ami egyáltalán nem tolakodó és mégis kifejezi a másik iránt érzett szeretetünket. Ott van benne az is, hogy viszonzásra vár. Sőt, ha megölelnek, akkor én is szeretném megölelni a másikat, mert érzem a szeretetet. Mindennek teológiai vonatkozásai is vannak. Ahogyan az érintés konkrét, ugyanolyan konkrét az Isten valósága és szeretete is. Mondhatni ez a keresztyén üzenet leglényegesebb és legfiatalosabb része: vagyis, hogy az evangélium és Isten szeretete olyan konkrétan megtapasztalható valóság, mint hogy ez a pogácsa itt van az asztalon. Nem valami misztikus, felfoghatatlan dologról van szó, hanem egy konkrét személyről, az ő megtapasztalható szeretetéről, amit Jézus Krisztusban közölt velünk” – fogalmazta meg érzéseit a Csillagpont idei témájával kapcsolatban Steinbach József.

Elkísér bennünket

Érintések nélkül nem lehet és nem is érdemes élni, mondta Nyitrai Erika, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) pszichológia tanszékének tanára. A pszichológusok egyre többet tudnak erről a témáról és a Csillagponton a tanszékvezető, Bagdy Emőke előadásai mutatják majd be ezt a tudást. Körüljárják, hogy egészen pocaklakó korunktól az öreg éveinkig mit adhat nekünk egy érintés vagy éppen annak hiánya. Testi növekedés, az idegrendszer fejlődése, a stresszre adott válaszaink, a betegségekkel való megküzdésünk, kapcsolataink alakulása – ezekben mind ott van, elkísér minket az a kapcsolati minta, amelyet az érintéseken keresztül kisgyerekként megtapasztaltunk és amelytől biztosan kötődővé, vagy éppen szorongóvá; illetve hogyan lehet átírni az érintésekkel mindezeket a gyerekkori mintákat.

Steinbach József dunántúli püspök beszél

Művészet és Isten érintésének a kapcsolatát feszegette Bolyki Balázs felé intézett kérdésével Pusztai Tímea. A Csillagponton harmadszor fellépő énekes mosolyogva megjegyezte, hogy a következő két és fél órára meg is van a témája, mindenki dőljön hátra. Végtelen monológ helyett azonban felidézte egy színpadi élményét. „Álltam egy koncertszínpadon. Már másfél éve énekeltem a dalt, amit akkor adtam elő. Ha nem is volt motorikus, de addig nem éltem át teljes egészében azt a művet. Annál az alkalomnál azonban valamiért minden egyes szót, amit elénekeltem, megéreztem és átéltem. Saját magamnak elénekeltem tehát, szinte térdre rogytam és zokogásban törtem kint. Isten megérintett és pontosan oda helyezte belém azokat a szavakat. Minden egybeért, egy középpontban” – mondta és reményét fejezte ki, hogy ezt az érzést a közönségnek is át tudják adni.

Kórus és énekes megható elóadása

A sajtótájékoztatót Bolyki Balázs dalai zárták, de ekkor már nem egyedül állt az alkalmi színpadra, hanem egy jó húszfős énekkarral, a Bolyki Soul and Gospel Kórussal. Maradandó élményt adtak a dalok, amit egy olyan csapat adott elő a profi énekessel, amelynek tagjai közül többen énekelni sem tudtak valójában a két hónappal ezelőtti megalakuláskor. Gospel és popszám is szerepelt a mini koncerten, amelyen szólista és énekkar nagy átéléssel, megható összhanggal adta elő a dalokat.

Lelkiség, tudományos gondolatok és zenei élmény egyaránt jutott a csillagos estés sajtótájékoztatóra – és ezt ígéri a Csillagpont is.

Csepregi Botond, fotó: Kalocsai Richárd, Bodnár Anita

Kapcsolódó oldalak:
A Csillagpont honlapja
A találkozó részletes programja

További képeink:

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.