Istentiszteleteket tartunk a veszélyhelyzet idején is

2020. március 11., szerda

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus elleni védekezés miatt. Összhangban a kötelező intézkedésekkel a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a következő felhívást teszi közzé:

Kérjük, hogy ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Kérjük, hogy járjanak el szabály szerint, és száz főnél többen ne tartózkodjanak az istentisztelet helyszínén.

Kérjük, ha tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre.

Számos gyülekezet online közvetíti istentiszteleteit. Kérjük, hogy tegyék közzé a közvetítés linkjét, hogy akik kényszerűségből otthon maradnak, a közvetítés útján kapcsolódhassanak be az istentiszteleti közösségbe. Kérjük, hogy a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre küldjék el a linket, amit közzéteszünk egyházunk hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu oldalon.

Kérjük a nagyvárosi gyülekezetek lelkipásztorait, hogy amennyiben szükséges, egyeztessenek egymással; tájékoztassák a gyülekezeti tagokat, hogy a létszámkorlátozásra való tekintettel mely szomszédos gyülekezet istentiszteleteit látogathatják átmenetileg.

Kérjük a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányintézkedések maradéktalan betartását. A további tájékozódásért keressék fel a www.koronavirus.gov.hu oldalt.

Köszönettel:

Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége

Budapest, 2020. 03. 11.

A koronavírus terjedésének megakadályozására a kormány március 11-én a következő döntést hozta:

• Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, de ők hatósági karanténba kerülnek belépéskor. A fenti országokból leállítják a repülőgépjáratokat március 11-én éjféltől. Aki megszegi az intézkedést, szankciókra számíthat.
• Bezárják az egyetemeket, csak távoktatásban tanulhatnak a diákok. Ezt azzal indokolják, hogy 13 betegből 9 külföldi, és a magyar egyetemeken számos külföldi diák is tanul.
• Mivel a koronavírus okozta megbetegedés gyerekeknél nem jellemző, ezért az általános- és középiskolák nem zárnak be.
• A száz főnél nagyobb beltéri, és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények tartását betiltják. A sporteseményeket zárt kapuk mögött rendezik meg. A rendezvények betiltása az üzemeltető felelőssége.
• Megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat, illetve a nyári nyelvtanulási kurzusokat elhalasztják egy évvel.
A kormány intézkedései visszavonásig érvényesek. 

Kapcsolódó: Egyházunk március 6-i felhívása

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.