Sikertörténetből Krisztus-történet

2020. február 22., szombat

Gécs Sándor, a Cholnoky Ferenc Kórház urológiai osztályának főorvosa vehette át idén a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat. A Bethesda Gyermekkórház egykori igazgató főorvosáról elnevezett elismerést tizenhatodik alkalommal adták át szombaton a budapesti Hold utcai református templomban.

Dizseri Tamás életműve arra inspirál, hogy az embernek ne csak a testét, hanem teljes egészét gyógyítsuk – mondta köszöntőjében Balog Zoltán Hold utcai lelkipásztor. Hozzátette: ehhez azonban erő is kell, amelyet el kell kérni és tudni kell élni is vele. A hívő embereket az különbözteti meg másoktól, hogy van egy olyan erőforrásuk, ami másoknak nincs, mivel akik nem bíznak a teremtő Istenben, azoknak hiányzik a kívülről kapott erő – fogalmazott. Balog Zoltán hozzátette: Dizseri Tamás élete is példa arra, hogy a hit ereje egészen rendkívüli teljesítményre sarkallja és teheti képessé az embert. 

A díjat a Bethesda Gyermekkórház tizenhét éve elhunyt főigazgatója, Dizseri Tamás emlékére hozta létre a Magyarországi Református Egyház Zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Hold utcai Református Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Kórház Alapítvány. A kitüntetést 2005 óta Dizseri Tamás halálának évfordulójához kapcsolódva adják át. Az elismeréssel az irgalmas samaritánust ábrázoló Melocco Miklós-kisplasztika mellett hétszázezer forint pénzjutalom is jár.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a tizenkét apostol kiküldetéséről beszélt a díjátadón. Az ünnepi áhítatban kiemelte: a történet valójában „sikersztori", amelyben a tanítványok prédikálnak és gyógyítanak. Megjelenik azonban Heródes árnyéka is, ami egyben finom hatalomkritika. Heródest ugyanis rémülettel tölti el a hír, hogy egy kisebb csapat tanít és gyógyít az ő birtokain, mivel neki csupán információi vannak arról, hogyan él a népe. A jó hírt nem hallja, csak a hírszerzők információit, később azonban, amikor találkozik Jézussal, megörül, mert régóta akarta látni. A Zsinat lelkészi elnöke kiemelte: fontos különbség, hogy Heródes csak látni akarta Jézust, a tanítványai azonban követni is. Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: a „sikersztori" húsvétkor „kereszt-sztorivá" válik, feltámadáskor pedig „Krisztus-sztori" lesz belőle. „A sorrend azonban fontos és nem megfordítható, az emberi sikerektől a kereszten át vezet út a feltámadásig. Az evangélium azoké lesz, akik felveszik a maguk keresztjét" – tette hozzá a püspök. 

Szolgáló szeretet

„Szeretetben szolgáljatok egymásnak" – foglalta össze Pál apostol szavaival Gécs Sándor életművét laudációjában Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke. A Dizseri-díj idei kitüntetettje 1984-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen, ahol már tanulmányai alatt elköteleződött az urológia iránt. A Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház osztályvezetője mind orvosként, mind magánemberként a feltámadott Jézus Krisztus hiteles bizonyságtevője – fogalmazott Huszár Pál. Kiemelte: Gécs Sándor országszerte elismert szaktekintély, aki a hozzá forduló betegeket mindig türelemmel fogadja.

A főorvos tudományos és gyakorlati ismereteit több külföldi kórházban is gyarapította, arra törekszik, hogy alkalmazza a gyógyításban az urológia tudományának legújabb vívmányait. Ugyanakkor a díjazott magánélete is példaértékű. Miközben számos orvostudományi társaság tagja, hitét is cselekvő módon éli meg: a balatonalmádi református egyházközség presbitere, aki krisztusi szeretettel szolgál a gyülekezetben is – fogalmazott Huszár Pál. A főorvos az istentiszteletek, bibliaórák rendszeres látogatója és gyakran kétkezi munkákban is részt vállal, ha éppen arra van szükség. Szintén orvos feleségével arra tette fel az életét, hogy nap mint nap a bajba jutottak között szolgáljanak – derült ki a méltatásból.

 

Gécs Sándor a díj átvétele után arról beszélt: orvosként mindig úgy igyekezett élni, és arra buzdította tanítványait is, hogy azt cselekedjék, amit ők is szeretnének, hogy velük cselekedjenek. Úgy fogalmazott: számára a díj megerősítés abban az igében, amely az emlékplaketten is olvasható: „Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk." (Róm 15,2)

Dizseri-díjasok

A Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat
2005-ben Fülöp G. Dénes marosvásárhelyi lelkipásztor,
2006-ban Neuwirth Magdolna neurológus főorvos,
2007-ben Győri Katalin, a debreceni Erdélyi Otthon szervezője és vezetője,
2008-ban a diakonisszák közössége,
2009-ben Erdős Eszter, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió vezetője,
2010-ben Bereczky Ildikó harkányi lelkipásztor,
2011-ben Németh Sándor lelkigondozó, könyvtáros, történelemtanár,
2012-ben Csuka Tamásné börtönlelkész,
2013-ban Tahy Ádám kardiológus főorvos,
2014-ben Katkó László, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Szeretetotthon vezetője,
2015-ben Paróczai Zoltánné, az érdi Dizseri Tamás Habilitációs Központ vezetője,
2016-ban Bencze János lelkész, a Bethesda Gyermekkórház diakóniai igazgatója,
2017-ben Derencsényi Zsuzsanna, a budapesti Schweitzer Albert Református Szeretetotthon nyugalmazott igazgatója,
2018-ban Győri Zsófia, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immanuel Otthonának vezetője,
2019-ben Kató Ibolya pszichológus, az erdélyi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője vette át.

Bencze Zsófia, fotó: Somorjai Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.