Hetven éve gondozzák a bibliafordítást

2019. december 12., csütörtök

A bibliamisszió sokszínűségét bemutató konferenciával és személyes vallomásokból álló emlékkötettel ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját a Magyar Bibliatársulat december 3-án Budapesten.

„A hívőknek a Biblia nemcsak szöveg, hanem kapcsolat Istennel" – emlékeztetett Alexander Schweitzer, a Bibliatársulatok Világszövetségének képviselője, egyike a Magyar Bibliatársulat hetven éve végzett elkötelezett szolgálatát méltatóknak. Az ünnepségen Karasszon István, a Károli Gáspár Református Egyetem ószövetségi tanszékének vezetője az 1975-ben megjelent újfordítású Biblia jelentőségéről adott elő, Pecsuk Ottó, a szervezet főtitkára pedig az előttünk járók megbecsülésének fontosságát hangsúlyozta.

A 19. és 20. századi magyarországi bibliaterjesztésről Kovács Ábrahám teológiai professzor és Szigeti Jenő egyháztörténész emlékezett meg. A 19. századi angolszász ébredési mozgalom hatására vált ismét fontossá, hogy minden nyelven elérhető legyen a szentírás, és minél több ember olvassa rendszeresen, ehhez pedig jó minőségű kiadványokra volt szükség. „Az Igének és a gyülekezetnek egy nyelvet kell beszélnie" – summázta a bibliamisszió lényegét Szigeti Jenő.

Az évforduló alkalmából a Magyar Posta a helyszínen ünnepi bélyegzővel vette fel a küldeményeket, valamint „Csontjaimba rekesztett tűz" – Vallomások a Bibliáról címmel emlékkötet jelentettek meg. A kiadványt Pecsuk Ottó és Timár Gabriella Ulla, a Bibliamúzeum munkatársa mutatták be. „Nem hivatalos, az intézményes hátteret bemutató könyvet szerettünk volna kiadni – hiszen ilyen volt már a hatvanadik évfordulóra megjelent kötetünk is –, hanem annak akartunk emléket állítani, mi minden motiválhat minket bibliaolvasára, a bibliamisszióra. Éppen ezért többféle embert szólaltattunk meg, teológusokat és laikusokat egyaránt. A végeredmény sokszínű lett, és egyúttal igen személyes jellegű is" – mondta a főtitkár.

Így lesz egésszé

Kattintson, ha szeretné elolvasni az ünnepségről készült részletes tudósítást a Parókia Portálon.

Forrás: parokia.hu, fotó: Barna Bálint

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.