Zene, alázat, szorgalom: református fiúk az X-Faktor színpadán

2019. november 16., szombat

Stabil teljesítménnyel jutott az idei X-Faktor 12 döntőse közé Orosz Dániel és Kovács Bence, vagyis a C.O.O.L. zenekar. A felvidéki református fiúk saját dallal debütálnak az első élő műsorban, melyet mentorukkal, Puskás Péterrel közösen írtak. A szombati fellépésre készülve mindhármójukat az elmúlt hetek tapasztalatairól kérdeztük.

A zenekar kategória legfiatalabb versenyzői, a 15 éves Orosz Dani és a 17 éves Kovács Bence már a válogatóról is négy igennel jutottak tovább a táborba, majd onnan hasonló magabiztossággal vezetett az útjuk a mentorházba és végül a 9. X-Faktor legjobb tizenkét versenyzője közé, Puskás Peti csapatába. A fiúk a felvidéki Gömörből származnak – Dani Rimaszombatból, Bence pedig Jánosiból –, mindketten reformátusok, konfirmáltak és még iskolába járnak.

Alig egy nap múlva azonban körülbelül egymillió néző előtt lépnek fel – mégsem tűnnek riadtnak, amikor a készülő produkcióból adnak nekünk rövid ízelítőt: „Pedig nagyon izgatottak vagyunk, most először álltunk így a színpadon. De ez még nem az az izgalom, amit majd szombaton, az élő adás előtt fogok érezni” – fogalmaz Dani. „Úgy érzem jól sikerült ez a rövid próba, rengeteget készültünk, reméljük, sikerül tovább jutnunk. Az elmúlt hetek nagyon sok gyakorlással teltek” – veszi át a szót Bence, Dani pedig hozzáteszi: „Sok gyakorlással és kevés pihenéssel, de az ilyen alkalmakon érezzük, hogy megtérül a befektetett energia.”

A C.O.O.L. négy igennel jutott tovább a válogatóról

Mindketten biztosak benne, hogy a szombati nap lesz az eddigi legkeményebb próbatételük. Ebben azonban mindenki mellettük áll otthonról is, családjuk a stúdióból nézi majd őket. „A szüleink nagyon büszkék ránk, mindenben támogatnak bennünket, és bár az elmúlt időszakot távol kellett töltenünk egymástól, hetente jöttek hozzánk. Igaz, hogy először vagyunk ennyire hosszan távol, de ez egy olyan dolog, amit ki kell próbálnunk. Egy kihagyhatatlan lehetőség” – hangsúlyozza Dani. „Gyorsan eltelt az idő, valójában nagyon elfoglaltak vagyunk, de szinte minden nap tudtunk beszélni a családdal” – egészíti ki Bence. A fiúk azt is elmondják, az ima is tud segíteni a zsúfolt hétköznapokban: „Fellépések előtt van, hogy csak egy gyors imádságra van idő, de igyekszünk nem elfelejteni” – mosolyog Bence.

Saját dal, közös munka

Azt mindketten egy akarattal vallják, hogy a zene az életük, el sem tudnák képzelni a mindennapokat nélküle. „Már tíz éve zenélünk, öt éve ismerjük egymást. Bence zeneiskolába járt, aztán Páko Mária iskolájában kezdtünk gitározni Rimaszombatban, neki köszönhetően szerettük meg igazán a zenét” – idézi fel Dani. Végül tanáruk vezetésével megalakult a Csillagvirág együttes, mellyel sok fellépésre jártak, ezért nem is idegen számukra a színpad és a közönség. „Marika és a zene hozott minket össze” – teszi hozzá Bence.

Az idei döntősök

Az elmúlt tíz év és még szorosabban az elmúlt bő egy hónap felkészülésének eredménye szombat este látszik majd igazán, de a fiúk azt mondják, már eddig is nagyon sokat adott nekik a tehetségkutató. „Szeretnénk megnyerni az X-Faktort, és ezért mindent meg is teszünk” – fogalmaz Dani. Ennek jegyében már az első élő műsorba is saját dallal készülnek, melyet mentorukkal, Puskás Petivel közösen írtak. Először a refrén készült el a zenei alapra, majd saját tapasztalataikból és a számukra fontos dolgokból inspirációt merítve adtak ötleteket Petinek a szövegíráshoz, amit aztán még közösen módosítottak. „Szeretnénk minden műsorba saját dalt vinni, hogy a nézők újabb és újabb oldalunkat ismerhessék meg” – foglalja össze Bence.

„Büszke vagyok rájuk!”

Puskás Peti nagyon örül, hogy a zenekarokat készítheti fel a versenyre, lelkesedése az utóbbi időben csak nőtt, de a református fiatalok sem idegenek számára, hiszen nyáron a The Biebers elnevezésű zenekarával fellépett a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón. „Nem gondoltam volna, hogy ekkora koncert lesz Debrecenben,. Jó érzés volt beszélni a közönséghez, nagyon érdeklődők és nyitottak voltak, figyeltek ránk, remélem, minden Csillagpontra mehetünk” – fogalmaz a mentor, most azonban saját bandája mellett, a rá bízott zenekarokat tartja az egyik legfontosabb feladatának. „Oda vagyok Daniért és Bencéért, nagyon fontos számomra az a fajta szorgalom és alázat, amivel a közös munkához állnak. Úgy érzem, én is ezzel a magatartással tudtam fejlődni, nem gondolom, hogy a legesélyesebbként indultam egykor, de nagyon figyeltem saját mentoromra, Novák Péterre – idézi fel Puskás Peti. – Minél többet szerettem volna megtanulni, és most, évekkel később a fiúkon is ugyanezt látom. Jó figyelni, ahogy napról napra egyre jobbak lesznek.”

Puskás Peti és a The Biebers a Csillagpont színpadán

Mint mondja, Bence és Dani rengeteget fejlődtek az együtt töltött két hónap alatt, egyre inkább megtalálják önmagukat a színpadon és egyre magabiztosabbak. „Szerintem pont arról szól a X-Faktor és a mentori munka, hogy tehetséges fiatalokat segítsünk – de nemcsak azt kell megmutatnunk, milyenek a színpadon, hanem mellettük kell állni a hétköznapokban és meg kell ismernünk, milyenek is ők” – magyarázza. Puskás Peti úgy látja, a C.O.O.L. tagjai nem egyszerűen tehetséges fiatalok, akik szeretnek zenélni, hanem valódi színpadi produkciót alkotnak. „Bízom benne, hogy sokáig mehetünk együtt, megérdemlik, hogy komoly sikereket érjenek el” – hangsúlyozza.

A mentor számára is hatalmas élmény, hogy együtt írhattak dalt a műsorba. „Amikor hallom őket énekelni, nagyon büszke vagyok rájuk. Szeretik a klasszikus rock zenét, de éreztük, hogy ezt valahogy érdemes fiatalítanunk.Úgy gondolom, ehhez megtaláltuk az utat ezzel a dallal – idézi fel Puskás Peti. – Nem volt könnyű a ’80-as évek magyar rock zenéit és a mai rockot közös nevezőre hozni, de szerintem mégis sikerült. Amikor éneklik és figyelem őket, látom, hogy benne van a dalban Bence, benne van Dani és benne vagyok én is – ez pedig igazán megható.”

Farkas Zsuzsanna, fotó: X-Faktor/Szabó Gábor, Csillagpont/Szarvas László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.