„A palástnak súlya van”

2019. október 29., kedd

„A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, mesteri kezek nyomán lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi lelkipásztorok tudjuk: a palástnak súlya van” – fogalmazott október 27-én Fekete Károly Debrecenben, a Kiss Árpádné Veres Katalin munkáit bemutató tárlat megnyitóján. A különleges palástkiállítás január 15-ig látható a debreceni Nagytemplomban.

Kiss Árpádné Veres Katalin 1988-ban kezdett református palástokat készíteni, miután feladta könyvelői munkáját. A hagyományos palást fazonját „megreformálta”, a korábban használt paszományok mellett saját, épített örökségünk motívumkincsei által inspirált paszományokat is alkalmazni kezdett.

A számos díjjal elismert népi iparművész munkáiból Kezeink munkáját tedd maradandóvá címmel vasárnap időszaki kiállítás nyílt a Debreceni Református Nagytemplom Galériáján.

„A lelkipásztori palást egyszerűségében is gyönyörű, mesteri kezek nyomán lehet egyedi, de bármilyen könnyű anyagból készüljön is, mi lelkipásztorok tudjuk: a palástnak súlya van. Olyan súly ez, amely emlékeztet, hogy soha ne vegyük könnyelműen azt a szolgálatot, amelyben nem rajtunk, az emberen, a testünk alakján és teljesítményén van a hangsúly, hanem azon, aki elhívott és elküldött az Ige szolgálatára, a Krisztus követségében járva” – fogalmazott a tárlat megnyitóján Fekete Károly tiszántúli püspök, aki maga is visel Kiss Árpádné Veres Katalin által készített palástokat.

Az alkotó megosztotta a részvevőkkel: mindig arra törekszik, hogy a palástokban, a paszományokban valahogyan megjelenjen a lelkipásztor egyénisége. Fekete Károly püspöki beiktatására például a nagytemplom orgonájának mintázatával díszített palástot készített. „Azt nagyon fontosnak tartom minden esetben, hogy összhangban legyen a motívum a palást méltóságával, a szellemiséggel, amelyet közvetít" – nyilatkozta korábban a Reformátusok Lapjának.

„Minden bársonyt tanulni kell"

Kiss Árpádné Veres Katalinnal szeptemberben készített interjút a Reformátusok Lapja, amelyet honlapunkon is olvashat.

A kiállítás 2020. január 15-ig látható a Debreceni Református Nagytemplomban.

Forrás: ttre.hu
Fotó: Debreceni Református Nagytemplom, Sebestyén László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.