Öt éves a kispesti Szőlőskert

2019. október 07., hétfő

„A gyermekekben ott van valami Isten országának titkából, amit a felnőttek gyakran hajlamosak elfelejteni" – hangsúlyozták a kispest-központi református gyülekezetben, ahol október 6-án ünnepelték a Szőlőskert Óvodája fennállásának ötödik évfordulóját.

A saját és gyermekeink életét is Jézusban kell keresnünk; az Ő születésében, a gyermeki létében, tanításaiban, halálában és feltámadásában – hangsúlyozta az ünnepi istentiszteleten igét hirdető Balog Zoltán lelkipásztor. – Krisztus megtestesülése ugyanis megmutatja számunkra, hogy a gyermekekben ott van valami Isten országának titkából, amit a felnőttek gyakran hajlamosak elfelejteni. A keresztyén ember biztonságban van, hiszen Krisztushoz tartozik, ezt a stabiliást pedig nagyon jól kifejezi a szőlőtő példázata: akkor találjuk meg az életünk értelmét, ha ezt nem magunkban, hanem Jézusban keressük. Isten azt szeretné, ha az Ő fia hatalmával a gyerekeinket azon az úton indítanánk el, amely elvezet Isten szeretetéhez – emlékeztetett az igehirdető.

A gyülekezet lelkipásztora, Harkai Ferenc Csaba köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon közreműködött az óvoda elindulásában és a mai napig segíti annak működését. Mint mondta, az október 6-i nemzeti gyásznap egyfajta örömünneppé változott a gyülekezet számára az intézmény megalakulása miatt. A lelkipásztor azt is felédézte, a Szőlőskert nevet többek között azért választották, mert ez a Szentírásban Isten népének helyét jelenti, a kert gazdája pedig az Atya, ezért különösen is közel áll ez a keresztyének szívéhez.

Az óvodának missziói küldetése is van, és ez napról napra tetten érhető, hiszen az indulása óta az egyházközség létszáma gyarapodott, valamint helyet kapott a családi istentiszteleti forma is a gyülekezetben, amelyen az igehirdetést követően a gyerekek maguk köszöntik énekszóval a tagokat. Jelenleg több, mint hetven gyermek nevelésével foglalkoznak és ez a létszám folyamatosan növekszik. A lelkipásztor kitért továbbá arra is, hogy az évek előre haladtával számára egyre világosabbá válik számukra, hogy a gyermekek hitre nevelését már egész kicsi korban el kell kezdeni. Ebben is segít a Szőlőskert Református Óvoda, amely bár főleg a református kispesti családoknak nyújt segítséget a nevelésben, de nyitva áll az ajtó azon családok előtt is, akik elfogadják a református értékeket és a nevelési elképzelésüket.

Zoltán Tímea

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.