Az európai egyházak a roma holokausztra emlékeznek

2019. augusztus 02., péntek

A roma holokauszt emléknapja alkalmából az Európai Egyházak Konferenciája felhívással fordult tagegyházaihoz. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól.

A roma holokauszt világnapja alkalmából az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) az Európai Egyházak Migrációs Bizottságával (CCME) közösen arra kéri az egyházakat, hogy tartsanak megemlékezéseket és imádkozzanak azokért, akiket a népírtás sújtott.

A roma holokausztról, ami cigány nyelvű Porajmos (vagy pharrajimos), azaz „elpusztítás, elnyeletés” néven is ismert, minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg világszerte. Ezen a napon számolták fel ugyanis Auschwitzban 1944-ben az úgynevezett „cigány családi tábort”, ami 3000 halálos áldozatot követelt. A világnap azoknak a roma, szinti, jenis, kale és más cigány népcsoportnak állít emléket, akiket szisztematikusan üldöztek és gyilkoltak meg a náci rezsim idején, és egyben az Európa legjelentősebb kisebbségével szembeni mai diszkriminációra is emlékeztet.

Torsten Moritz, a CCME főtitkára az esemény kapcsán kiemelte, hogy „a Porajmosra való emlékezés az európai egyházak maradandó kötelezettsége. Az pedig, amit az egyházak ez ügyben tesznek, nagy jelentőséggel bír, hiszen a romák elleni kirekesztés erőszak sajnos nem csak a múltban volt jellemző Európában”.

„Minden héten hallunk híreket a cigányságot sújtó erőszakos cselekményekről, amiket fajgyűlöletet szító csoportok követnek el, ahogy rendszerszintű kirekesztésükről is, amiben a hatóságok is vétkesek. Ez pedig gyakorta társul gyűlöletbeszéddel és megosztással olyan politikusok részéről is, akik amúgy keresztyénnek vallják magukat. Keresztyén egyházakként hangsúlyoznunk kell, hogy minden ember egyenlő és Isten képére teremtetett” – tette hozzá a német szakember.

A CEC elnöke, Christian Krieger református lelkész kiemelte, hogy „az megemlékezés nem csupán a múlt előtti tisztelgés, hanem mindenekelőtt a jelent és jövőt érintő kötelesség. A romákkal szembeni diszkrimináció ma is folytatódik, ezért az egyházaknak ébernek kell lenniük, imádkozniuk és tenniük kell azért, hogy minden ember alapvető jogait védelmükbe vegyék, különös tekintettel a leginkább kiszolgáltatott és megbélyegzett embertársainkra”.

A romák számos európai országban tagjai a CEC és a CCME tagegyházainak. A CEC és CCME számos tagegyháza ráadásul társadalmi és diakóniai projekteket működtet romáknak és romák bevonásával, arra bátorítva más egyházakat és társadalmi csoportokat, hogy aktívan vegyenek részt az Európában élő mintegy 10 milliós cigányság támogatásában.

A CCME ezt előmozdítandó „Igazságot a romáknak – az egyházak kihívása” címmel konferenciát szervez a közeljövőben, hogy a láthatóvá tegye a cigányok szerepét az egyházakban. A résztvevők olyan kritikus témákról is párbeszédet folytatnak majd, mint az egyházak szerepe a romák kizsákmányolásában és kirekesztésében, de a tanácskozás része lesz az egyházi felelősségvállalást és bűnvallást, illetve a megbékélést szolgáló kezdeményezések megvitatása is. 

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.